Какво се случва? Второ земетресение люшна България

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 2474 | Брой коментари 0
15:23 11.11.2017

 „Регистрирано е относително по-забележимо земетресение в категорията на микроземетресенията с магнитуд по-малък от 3. Това стана около два часа по-късно от това край Своге – в 8.45 часа в района на Димитровград с магнитуд около 2,5. Там, в този район напоследък стават такива земетресения. Ние ги наричаме микроземетресения“, коментира сеизмологът.

Той посочи, че тази сутрин е регистрирано и земетресение с магнитуд над 4,5 на територията на Турция, на 20 км от Измир. „Там обичайно стават такива с магнитуд 5-6 и по-голям. За щастие, нашата територия е разположена в по-вътрешноконтинентална област, а не на контакт между отделни микроплочи, какъвто е случаят на Западна Турция или анадолската микроплоча, която контактува с егейската.

Там са значително по-големи движенията на повърхността и се формират напрежения в контактите на структурите в дълбочина. Там стават много по-често и по-силни земетресения“, обясни проф. Ботев.

По думите му при слабите земетресения не се очакват сериозни въздействия върху инфраструктурата, сградите и съоръженията. „Единственият ефект е върху съзнанието и психиката на хората, че малко по-силно се усеща такова земетресение, но то не води до последици, застрашаващи здравето им“, каза още проф. Емил Ботев.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени