mycomputer.BG

Какво се променя при данъците през 2020-та

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 337 | Брой коментари 0
09:06 02.01.2020

Още в началото на 2020 г. ще влязат в сила и множество данъчни промени. Една от тях е, че данъчните декларации, които всеки работещ подава към Националната агенция по приходите (НАП), ще се приемат от 10 януари. Това важи както за хартиените декларации, така и за тези, предадени по електронен път. Декларациите за облагане с корпоративен данък също ще се приемат от 10 януари.

Новост за 2020 г. е, че гражданите ще си спестят време, защото декларациите вече ще бъдат попълвани автоматично, стига да бъде предоставен персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Всеки обаче трябва да провери доколко е вярна въведената информация. За разлика от предишни години, то сега прилежните български граждани ще може да се възползват от 5% или до 500 лв. отстъпка от данъка за довнасяне стига да подадат документи до края на март 2020 г. Служебните бележки отпадат, а справката за изплатени през годината доходи и удържани данъци и задължителни осигурителни вноски вече ще се внася само по електронен път.

Къ м данъчната декларация вече ще се подават три документа по-малко: копие от решение за намалена работоспособност, копие от решение за ТЕЛК/НЕЛК и копия на платежни документи, които удостоверяват направените вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране.

От 1 юли, с приети промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, адвокати, счетоводители, банкери, инвестиционни посредници и застрахователни посредници ще могат да известяват НАП, ако заподозрат опит за избягване на плащане на данъци. Причина за приетите промени е влязла в сила европейска директива, с която се цели ранно оповестяване от подобни рискове.

Както всяка година, и 2019 г. не бе изключение, и седмици преди да се започне разглеждането на държавния бюджет за догодина, в данъчните закони се направиха редица промени. От 2020 г. в складовете за акцизни стоки като етилов алкохол, цигари и петрол, вече ще се поставят камери. Инвестициите от предприятие в общинска инфраструктура, която е близо до него и спомага за дейността му, няма да се признават за данъчни цели и съответно няма да се облагат.

За да се прекъсне практиката по избягване на регистрация по Закона за ДДС, ако в един търговски обект видимо свързани фирми извършват дейност една след друга, в облагаемия накрая оборот ще се включват и приходите на тези, работили на същото място за максимум 12 месеца. Сумирането на оборотите обаче ще отпадне, ако между смяната на дружествата има 1 месец неактивност на търговския обект.

От средата на декември 2019 г. таксите за международни преводи в евро поевтиняха и вече струват средно 3 лв. Заради десетократното поевтиняване някои от банките вдигнаха цените на други свои услуги и се очаква цената на вътрешнобанковите преводи да скочи с от 0,30-0,50 ст. до 1,00-1,50 лв./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени