mycomputer.BG

Какво представлява грип тип "Б" - въпроси и отговори

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 450 | Брой коментари 0
07:24 06.03.2020

Коронавирусът може да е във фокуса на публичния интерес заради тревожните новини около заразата, но за момента за България е по-скоро виртуална, отколкото истинска заплаха. В същото време в страната е има нова грипна епидемия от грип Б, която според специалисти е най-силната от десет години. От днес с цел избягване на разпространението на болестта в цялата страна е обявена ваканция за учениците, а здравните власти отмениха плановите операции, женските и детски консултации, както и профилактичните прегледи и имунизации.

"Дневник" обобщава накратко отговорите на най-често задаваните въпроси за вируса, като се базира на информация от изявления на националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Какво представлява?

За разлика от предишната грипна вълна през януари, сега най-масово хората боледуват от грип тип "Б" - "Вирджиния". Това е сезонен грип, а епидемия от него се появява веднъж на 4-5 години. В началото на седмицата експерти предупредиха, че заболелите сега а 12 пъти повече, отколкото при предишната грипна вълна, когато циркулираха вирусите от типа Н3.

В България годишно грипът засяга между половин милион и един милион души, в зависимост от интензивността на епидемията. Според най-новите данни на здравното министерство през миналата седмица средната заболеваемост в страната е била 130.5 на 10 хил. души, по данни на Националния център за заразни и паразитни болести. Най-висока е била заболеваемостта в Бургас - 231.66 на 10 хил. души, и в Шумен - 194.34 на 10 хил.

Кого засяга

За разлика от грипа тип "А", който засяга предимно възрастните и малките деца, този в много по-голяма степен засяга учениците и младите хора в трудоспособна възраст.

Какво представлява грип тип "Б" - въпроси и отговори

Рискови групи са страдащи от хронични заболявания на сърцето, белите дробове, бъбреците, черния дроб бременни, болни с диабет, болни с имунодефицитни състояния, хора на възраст над 65 г., деца под 5-годишна възраст.

Защо може да е опасен

За разлика от грипа тип "А", този от тип "Б" е по-нов щам и се появява по-рядко. Поради тази причина малко хора имат изграден имунитет към него. Тези, които вече са изкарали грип от други щам, не са защитени от този. Противогрипните ваксините също не дават 100 процента защита.

Освен това, грипът тип "Б" е по-нечувствителен и по-устойчив на лечение със стандартните лекарства.

Какви са симптомите

Симптомите са типични за грип, обясняват лекарите. В рамките на 2 часа се вдига висока температура, започват болки ставите и мускулите. Човек няма сила да стане от леглото. Започва обилна слузна секреция от носа и очите, понякога - кашлица.

Обикновено - при правилно лечение, влошеното състояние продължава 5-6 дни, след което отминава.

Как се действа при симптоми

При ясни симптоми за грип специалистите съветват да се потърси консултация с личния лекар. Подчертават, че това е най-добре да става по телефона, а не на място, тъй като докато стигне до лекаря човек може да зарази мнозина. На база симптомите лекарят може да назначи лечение.

Преглед се налага при усложнения и ако в рамките на пет-шест дни няма подобрение.

С какви лекарства се лекува

Грипът тип "Б" се лекува с противогрипни препарати, като този от тип А - в България се предлагат два вида и за купуването им обичайно се изисква рецепта.

Използването на антибиотици не е препоръчително, тъй като няма определено лекарство, с което да се противодейства на грипния вирус. Те идват на помощ при вторично развити инфекции в следствие на грипа.

Подсилването на имунната система, също можете да помогне за по-бързото възстановяване. За целта помагат както хранителните добавки, които се продават в аптеките, така и естествените имуностимулатори като чесън, етерични масла, джинджифил, сок от бъз, прополисова тинктура и др.

Съвети за предпазване

Според лекарите най-важна е добрата лична хигиена. Препоръчва се ръцете да се мият често със сапун и топла вода, включително и между пръстите. Миенето трябва да продължава поне 20 секунди. В случаите, когато това е невъзможно, да се ползват антибактериални гелове на алкохолна основа, а при необходимост да се хващат предмети, пипани от повече хора - да се ползват латексови ръкавици или дезинфекционни кърпички

Тъй като заразата се предава по въздушно-капков път, много важно е да се ограничат близките контакти. В градския транспорт помага завиването с шал през лицето, така че да са обхванати носа и устата. Повечето лекари посочват, че обикновените хирургични маски за еднократна употреба не са от особена полза срещу заразяване и в най-добрия случай имат смисъл, доколкото не позволяват човек несъзнателно да пипа носа и устата си, пренасяйки зараза с ръце. Ако все пак решите да носите такава маска, не забравяйте, че трябва да я сменяте на около 2 часа.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени