Какво не бива да правите веднага след събуждане?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 295 | Брой коментари 0
08:15 12.09.2019

Когато алармата звънне, блаженството рязко свършва и реалността ни връхлита с пълна сила. Ставаме, отиваме набързо в банята и първото, което правим след това обикновено е да се пресегнем към любимата чаша с горещо кафе. Този навик е вреден, както и много други, които имаме рано сутрин.

Ето какво не е полезно да правите веднага след като се събудите от сън.

Не натискайте бутона „дрямка“ („snooze”) на алармата

Бутонът за отлагане на алармата е спасителен пристан за мнозина, но това не е добра идея. Лошият навик е добре да се изкорени, според специалисти, които споделят опита си пред Business Insider. Те смятат, че отлагането на алармата или „дрямка“, както условно се нарича, вреди на здравето поради една проста причина – когато натиснете този бутон, скоро след това заспивате наново, понякога и доста дълбоко. Внезапното повторно прекъсване на този дълбок сън в рамките на само няколко минути, кара мозъка да се затрудни в изпълнението на редица функции. Резултатът е, че се събуждате по-изморени, отколкото сте си легнали.

Не посягайте към телефона, за да проверите медии, социални мрежи, имейли

Според изследване, цитирано от thelist.com, 63% от хората, притежаващи смартфон, посягат към него в първите секунди след събуждането, като някои от тях преглеждат съдържанието му и през нощта при безсъние.

Този вреден навик въздейства на нервната система по начин, който я напряга и повишава нивата на стреса още повече. Хормонът на стреса кортизол е в най-високите си стойности именно рано сутрин. С течение на времето през деня той постепенно спада. Ако посягате към телефона си и към кафето веднага след събуждането вие предизвиквате още по-голям скок на този хормон./Днес бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени