Какъв въздух дишат перничани - на този въпрос ще търси отговор открита дискусия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 324 | Брой коментари 0
14:23 22.06.2018

През  лятото това, което вероятно най-много ни притеснява във въздуха, са комарите. Но есента и зимата ще се завърнат, а с тях — мъглите и рояците фини прахови частици, идващи от битовото отопление на дърва и въглища, интензивния транспорт и местните индустриални производства.

Времето да се говори за проблема със замърсяването на въздуха и да се търсят решения за него, е сега, преди отново да са нужни спешни мерки.

В тази връзка екологичните организации „Грийнпийс" – България и „За Земята"организират беседа за качеството на въздуха в Перник. Тя ще се състои въввторник, 26 юни от 18:30 ч., в Научно-техническия съюз - Перник, в Синдикалния дом.

Въздухът е даденост, която за разлика от храната, която ядем или водата, която пием, не можем да избираме, затова е необходимо заедно да се грижим за неговото качество.

Какво всъщност дишаме? Защо и как е попаднало във въздуха ни? Какво означава това за нас? Какъв е ефектът от мръсния въздух върху нашето здраве и качеството на живота ни?

Това са част от въпросите, на които организаторите и гостите ще потърсят отговори. Ще бъдат разгледани още различните източници на замърсяване на въздуха в Перник, умни и достъпни устройства, които измерват нивата на различни замърсители, алтернативите на горенето на въглища или некачествена дървесина в нискоефективни печки и как самоорганизацията на активните граждани на местно ниво може да допринесе за подобряването на качеството на въздуха, който дишаме. Силно се насърчават мнения и сигнали на местните жители за източниците на замърсявания и идеи за справянето с тях.

Събитието е със свободен вход и е отворено за всички желаещи да коментират темата. То ще се състои от две части: въвеждащо представяне на моментната ситуация с качеството на въздуха в Перник, подготвено от „Грийнпийс" – България и „За Земята", и разговор с въпроси и обсъждане на предложения.

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени