Как се лекуват усложнения, причинени от пациенти в опит да се самолекуват?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 364 | Брой коментари 0
15:06 15.01.2018

Повишената заболеваемост от респираторни  и ентеровирусни заболявания през последните два месеца повлече след себе си и усложненията. "Има няколко модела на протичане на тези заболявания, но бих искала да споделя моите наблюдения за най-честите УНГ усложнения и по-конкретно за широко разпространените бабешки методи на лечение, които все по-често докарват допълнителни страдания  на пациентите", заяви д-р Мария Гиритлиева, УНГ специалист в УМБАЛ „Пловдив“.

 Болките в гърлото, придружени с висока температура, която понякога стига до 40 градуса и не се повлиява от антипиретични медикаменти, са симптомите на част от пациентите в болницата. При тях след един или два дни болките в гърлото се засилват и се достига до затруднено преглъщане на твърди, че и дори на течни храни. Тогава се забелязват и гнойните налепи по сливиците. И именно в този момент се намира някой, който решава да „почисти гърлото“ я със сода бикарбонат, я с нишадър или с други методи от народната медицина.

Без да отричам, че в някои моменти те са от полза за пациентите, бих искала да насоча вниманието на хора, че никак не са малко случаите, в резултат на тези „интервенции“ се получават неприятни възпаления и на  тъканите около сливиците, а в някои случаи се образува и гнойник около сливиците, известен в медицината като перитонзиларен абсцес. Лечението на тези последици обикновено се провежда в стационар и пациентите вместо да оздравеят за ден-два, както се очаква, постъпват в болница, предупреди д-р Гиритлиева.

 Тя припомни, че други чести УНГ усложнения  са възпаленията на ушите обикновено след хрема и кашлица, а може да се развие и инфекция на синусите - синуит и дори синубронхит.

За лечението на усложненията определено препоръчвам медицински преглед и проследяване, а относно профилактиката - прием на предписани от лекар антивирусни препарати, поливитамини и хранителни добавки, укрепващи имунната система, заяви специалистката./Дарик

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени