Как природата създава листата толкова разнообразни?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 226 | Брой коментари 0
08:55 24.11.2019

Ново проучване разкрива тайната рецепта, която природата използва, за да сътворява листа с разнообразни форми, каквито виждаме навсякъде около нас, съобщи "Сайънс дейли".

Откритието си британски специалисти от института "Джон Инес" са направили, докато са изучавали хищното растение Utricularia gibba, при което са еволюирали листа с необичайна чашковидна форма, предназначени за улов на плячка. Специалистите са изследвали водното растение като модел, с цел да разберат общите принципи, чрез които растенията "изработват" листата си.

Изследователите са открили, че прости промени в генната активност в листната пъпка осигуряват гъвкав механизъм за правене на листа с всевъзможни форми и размери.

"Открихме общ принцип, чрез който се образуват листа с разнообразни форми - от плоски до игловидни и извити. Това, което ни изненада е, че в основата на голямото разнообразие от листни форми лежи толкова прост механизъм", казва професор Енрико Коен от изследователския екип./Дарик

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени