mycomputer.BG

Как медии и общество реагираха на публикуваното видео с 3-годишното малтретирано дете от Перник?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 113 | Брой коментари 0

снимката е илюстративна
07:36 22.07.2020

В късния следобед на неделния ден в социалната мрежа бе публикуван видеоклип на млада жена от Перник, която бие и тормози невръстното си 3-годишно момиченце. Насилническите действия започват с думите "защото баща ти не те обича, не обича и мен...", а кадрите са заснети от 32-годишната майка. Мнозина споделят в публикации, че дори не са успели да изгледат докрай видеото, в което има насилие от майка към дете. Тук е важно обаче да изкажем адмирации към обществото, което не остана пасивно. Веднага след видяното десетки хора сигнализираха институциите и още в същия ден майката бе задържана, а детето - изведено от семейството. Тук обаче искам да обърнем внимание на нещо друго. Само за няколко часа видеото бе споделено от хиляди потребители в социалните мрежи. А някои медии, борейки се за рейтинг и погазвайки всички етични норми, също публикуваха или излъчиха това видео. Доколко са спазени етичните правила за отразяване на деца и какви могат да са последиците за едно дете от масовото показване на малтретирането му?

"Видях видеото, публикувано на профилите на мои приятели в социалната мрежа и първото нещо, което направих, е да ги помоля да го изтрият. Видях това видео, публикувано и от някои регионални и онлайн медии. Чест прави на големите медии, че те не го разпространиха. Общественият отзвук на казуса има две страни. От една страна общественият натиск постигна положителен ефект за детето, защото ако това видео не беше показано, насилието със сигурност щеше да продължи. Но от друга... отрицателните аспекти, отражението, което това видео ще има за детето и неговото бъдеще. Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане имаха много бърза реакция по случая, а и също призоваха чрез страниците им в социалната мрежа клипът да не се споделя, както и снимки на детето", коментира Симона Велева - доктор по конституционно право и експерт по медийно право, част от екипа-създатели на Пътеводителя за етично отразяване на деца в медиите.

"Това е едно от най-трудните видеа, които съм гледала, въпреки че като журналист съм се нагледала на какво ли не и съм стискала зъби заради това, че трябва да знам фактите. Като журналисти и професионалисти обаче трябва първо да мислим за детето. Много хора публикуваха видеото, разбирам защо, от емоция, това видео предизвиква гняв, хората търсят справедливост и смятат, че така могат да помогнат. В много регионални медии и сайтове видеото бе публикувано, но ми направи добро впечатление, че бързо след това в някои от тях бе свалено, а националните телевизии не си позволиха да го излъчат. Това е добър знак. В последните две години следим много внимателно медийната обстановка, свързана с отразяването на деца и в конкретния случай медиите се спряха и не публикуваха видеото. Факт е и това, че много хора, които публикуваха видеото, подадоха и сигнал към институциите. Т.е. на това дете се помогна, благодарение на реакцията на хората", допълни журналистът Мария Милкова, която също е сред създателите на Пътеводителя.

В ситуация като тази всеки може да се допита именно до Пътеводителя за етично отразяване на деца в медиите, създаден от УНИЦЕФ и АЕЖ-България, който може да бъде открит онлайн. "Като всеки пътеводител, и той предлага помощ и напътствия, когато се чудим как да не се отклоним от пътя. А пътят, който сме избрали, е този на отговорните професионалисти, които винаги поставят на първо място най-добрия интерес на детето. Пътеводителят е предназначен за всички журналисти, независимо дали работят в телевизия, радио, онлайн или печатно издание. Отделна глава е посветена на фото- и видеозаснемането на деца, а последната част се отнася до специалистите по връзки с обществеността и рекламната дейност", пише в увода.

"Добре е да имаме предвид тези въпроси и да си ги „задаваме наум“, когато подготвяме тема или репортаж, посветени на деца", каза още Симона.

- Убедени ли сме, че разкриването на самоличността на детето няма да му навреди?

- Сигурни ли сме, че материалът ни и присъствието на детето в него няма да създадат усещане за срам или неудобство?

- Възможно ли е подобни усещания да се появят след години, когато детето е вече възрастен?

- Сигурни ли сме, че материалът не накърнява достойнството на детето?

- Убедени ли сме, че не експлоатираме детето с цел да направим материала по-въздействащ?

Юристът Симона Велева обърна внимание и на друг сериозен проблем, а именно публикуването на голи снимки на малки деца.

"Бих искала да призова всеки един родители, а и не само, когато публикувате снимки на деца в социалните мрежи, да си задавате същите  контролни въпроси и най-вече "бих ли искал аз моята снимка на 3 години да бъде позиционирана по този начин онлайн пред погледа на възрастни, които аз всъщност изобщо не познавам."/ БНР

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени