Как да се храним през есента

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 519 | Брой коментари 0
08:29 01.10.2018

Едно парченце черен шоколад през деня подобрява мрачното настроение през есента. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за „Фокус“ във връзка със здравословното хранене през есента.

„Със сигурност храната влияе на настроението ни през есента, но не трябва да забравяме, че добро настроение ни носят и двигателната активност, спорта, разходката на открито, туризма с почивните дни. А от гледна точка все пак на храните – храните, които носят настроение, са афродизиаците. Това естествено са сладките храни – например едно парченце черен шоколад през деня. Подходящи са и банани, ориз, зърнени храни и ядки. Хубаво е, ако към това прибавим и 50 минути движение, съм сигурна, че хем настроението ще бъде по-добро, хем фигурата – по-красива“, обясни проф. Байкова.

Тя посочи, че през есента се забелязва увеличаване на апетита, защото се увеличават и потребностите. „Ясно е, че имаме малко повече нужда от калории, отколкото е било през лятото, за да подсигурим потребностите на терморегулацията – организмът да се справи с температурата, която тялото произвежда. Трябва да произвеждаме повече топлина, за да се справим и с температурата на околната среда“, каза още проф. Байкова и определи човешкия организъм като биологичен двигател с вътрешно горене. „Ето защо наистина малко по-високи калории са ни потребни сега за разлика от лятото, когато ако сме се претоварвали с калориен внос, много е трудно организмът ни да се справи с терморегулацията – непрекъснато трябва да се изпотяваме, за да поддържаме температурата на тялото от 37 градуса“, обясни диетологът.

Проф. Байкова посочи, че за да избегнем качването на килограми, да подбираме с по-голяма информираност храните, които избираме, и да ги разпределяме правилно през деня. „И за да отговорим на тези особености на апетита, трябва да консумираме храна не както често ни се случва забързано в работната програма след дълги часове на гладуване, защото тогава организмът я складира в депа. Т.е. по мое мнение българите не сме дебели само от преяждане, а и от неправилен режим на приемане на храната. Затова ние, специалистите по хранене и диететика, винаги напомняме, че храната се разпределя на няколко приема през деня, защото по този начин отговаряме правилно на биологичния си часовник. А именно сутрешна закуска, лека предобедна към 10.00 часа примерно, след това обяд, после следобедна лека закуска от плод и накрая вечеря, която е добре да бъде по-рано. Всеки би забелязал, че ако приема храна регулярно според своите възможности за ритъма на работа и ангажираност, неговият неистов апетит се регулира и организмът не предозира с калории и няма риск да предозира с излишни килограми“, каза още диетологът/Новини бг

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени