Как да разберете дали сте пристрастени към храната?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 307 | Брой коментари 0
08:16 05.03.2019

Храната не е просто необходимост за живота, но е и средство за социална ангажираност и източник на удоволствие. Всеки има любими храни, които обича да хапва често. Но някои хора без да осъзнават, страдат от хранителна зависимост. Какво е характерно за нея?

Видове пристрастяване към храни

Хранителната зависимост е вид хранително разстройство. Има два вида хранителни пристрастявания. Единият е склонност към преяждане, а другият е булимия нервоза. Преяждането е компулсивно преяждане с невъзможност да се контролира приемът на храна. Хората, които страдат от него, поглъщат големи количества храна за кратко време.

Това най-често се случва в ситуации на силни емоции, които могат да бъдат положителни или отрицателни. В резултат, рано или късно се стига до затлъстяване.

Булимията е опасен цикъл на преяждане, комбиниран с прочистване (повръщане), за да се предотврати увеличаване на теглото.

Причини за пристрастяване към храните

Самата зависимост е сложно заболяване. При пристрастяването към храната приемането на някои видове храни действа като вид „лекарство“. Засегнатите виждат в храната нещо, което увеличава удоволствието, чувството на комфорт, дори когато тялото не се нуждае от хранителни вещества. Според проучване, пристрастяването към храната се случва, когато невроанатомията и неврохимията на човек се променят./Днес бг

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени