Как да проверите своята кредитна история?

от PernikNews
Последно редактирана на: 17:00 25.03.2020 | Прочитания 327 | Брой коментари 0
05:47 26.03.2020

Всеки човек, прибягвал до преодоляване на финансови затруднения с помощта на кредит, има своя кредитна история. Чистото кредитно досие е от ключова важност най-вече за онези, които кандидатстват за нов кредит. Неизплатени стари задължения, невърнати кредити, неотговорно поведение, свързано със забавяне на вноски, тоест като цяло лошата кредитна история намаляват до минимум възможностите за получаване на одобрение при кандидатстване за нов кредит. Кредитната история на всеки потребител се съхранява в Централния кредитен регистър с години и е в полза на банкови институции и фирми за бързи кредити, които могат да използват информацията, за да преценят редовен платец ли е кандидатът за кредит, какви кредити е взимал, бил ли е отговорен при връщането или изплащането им. На основата на тази информация фирми и институции взимат решение за отпускане на кредит на лицето, претегляйки плюсове и минуси и оценявайки риска.

Фактори, които влияят върху кредитното досие:

Предишни кредити, текущи кредити, информация как се обслужват кредитите –   наблюдава ли се забавяне на вноските, или обратното – редовно се внасят, информация за непогасени кредити.

Образованието – по-високото образование накланя леко везните в полза на отпускане на кредит.

Възрастта – по-младите имат една идея по-голям шанс да получат одобрение за кредит.

Как да проверим своята кредитна история?

При предстоящо кандидатстване за кредит вълнението около кредитната история нараства. Проверка на своята може да извърши всяко физическо и юридическо лице. За целта физическите лица трябва да подадат писмено заявление по образец, копие от личната карта и документ за платена такса в Централния кредитен регистър, а на юридическите лица им е нужно заявление по образец, актуално удостоверение за регистрация по Булстат или ЕИК и документ за платена такса.  Познаването на кредитното досие помага за предварителна преценка имаме ли шанс да получим одобрение на кредита, за който кандидатстваме или е нужно да потърсим алтернативни форми на отпускане на кредит – фирми, които отпускат кредити и при влошена кредитна история.

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени