mycomputer.BG

Как да победим страха от коронавируса

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 219 | Брой коментари 0
09:45 15.06.2020

Нормално е да изпитваме страх от заразяване с коронавирус след отмяната на извънредните мерки и излизането от режима на самоизолация, пише РИА Новости. Но, за да го овладеете и да не навредите на себе си, трябва по-добре да разберете как точно се предава вируса, съветва водещия изследовател и психолог от Института за социална и когнитивна психология при РАН Анна Юсупова.

Не забравяйте за хигиената и четете по-малко новини за вируса, продължава тя.

"В нашата ситуация, свързана с карантината, хората също ще изпитват тревога по отношение на възможността да се заразят. Страхът от хора, като потенциални носители на вируса, със сигурност е разбираем. Основното е да не се допуска страхът да се превърне в натрапчив и да пречи на нормалния живот на човек в обществото", каза Юсупова.

Тя обаче отбеляза, че ако се опитате да се преборите със страха или да го пренебрегнете, можете само да си навредите. По-добре е да се опитате да разберете какво точно причинява страха ви от заразяване и да намалите риска от ситуации, които могат да причинят стрес.

Не забравяйте за личната хигиена, на първо място, носенето на маска и чистите ръце - отмяната на режима на карантина не отменя присъствието на вируса.

„Важно е също да сте наясно, че другите не изпитват непременно същите страхове и спокойно, без агресия, реагирайте на факта, ако ви се стори, че някои хора наоколо се държа погрешно“, добави психологът.

За да не подхранвате страховете и тревогите си, Юсупова съветва да намалите гледането на новини за COVID-19 и да не се поддавате на „заглавия, които поразяват с емоции“.

"Не забравяйте, че паралелно с епидемията от вируса, сега се случва това, което може да се нарече информационна епидемия. Внимавайте за себе си и не си причинявайте допълнителен стрес, гледайки поредната разобличаваща теория", заключава тя./Дарик

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени