Как да намалим излишния стрес и тревожност

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 264 | Брой коментари 0
14:34 02.08.2019

 В природата на човека е заложено чувството на безпокойство. Все има нещо, от което да сме недоволни, нещо, което да ни безпокои. Колко пъти ви се е случвало да се събудите посреднощ с унищожителни мисли или чувство на паника и да не можете да заспите до сутринта? Вероятно неведнъж. Не сте единствени. Има разлика обаче между безпокойство и трeвожност. Психолозите обясняват, че безпокойството е временно състояние и е свързано с конкретна причина. Тревожността обаче е по-трайно чувство, което може да говори за психологичен проблем. И ако тревожността изисква понякога специализирана намеса, то чувството на безпокойство е напълно възможно да бъде контролирано от нас самите. Известният писател Кори Бум казва: „Безпокойството не ни лишава от утрешната мъка, но ни лишава от днешната сила“. Ето няколко техники, с които ще намалите безпокойството:

Определете си конкретно време да се тревожите. Да, звучи малко странно да си определяте конкретен час, в който да се тревожите, но тази техника наистина помага. Тя е изследвана от Университета на Пенсилвания и включва четири стъпки:

 пределете какво точно ви тревожи;

 пределено подходящо време и място, за да помислите върху тази тревога;

- ако започнете да мислите за тревогите си, но не в уреченото време, получавате бонус точка, ако насочите мислите съм нещо друго;

- не губете време за тревоги в съжаление, вместо това измислете план за това как да решите проблема си.

2. Задайте си въпроса дали можете да направите нещо. Ако отговорът е отрицателен, с какво си помагате, като се тревожите? Всички знаем това правило, но все пак продължаваме да се изтезаваме с неприятни мисли и сценарии от рода на „ами ако...“.

3. Гледайте да сте заети с нещо. Обикновено се тревожим, когато умът ни не е зает с нещо друго. Затова и често сънят на хората, които са склонни към безпокойство, е лек и нестабилен. Затова трябва да сте заети. Едно английско проучване показва, че заетостта помага на хората, които са преживели тежка травма. Това обаче не включва непременно само работа, а всякакви  активни и приятни дейности, които ще ви разсеят от проблемите.

4. Медитирайте. Медитацията ни учи на самоконтрол, приближава ни към нас самите и към света, учи ни да живеем в настоящия момент и да приемем себе си такива, каквито сме. Същевременно ни помага да се фокусираме върху проблема и да го разрешим, ако е възможно.

5. Правете физически упражнения. Физическите упражнение доказано намаляват нивата на стреса в организма и освен това ни поддържат здрави. Според експерти от Харвард редовните упражнения подобряват паметта, концентрацията и логистичните ни способности. При упражнения се отделят хормони, които ни правят по-щастливи.

Бонус съвет:

Чували ли сте за един прост метод с ластик? За да се спасят от негативните мисли, някои хора носят гумен ластик на китката си и всеки път когато усетят, че мислите им се насочват към проблема, дърпат ластика на китката си, като по този начин си причиняват болка и изпращат сигнали на мозъка, че тази „зона“ е забранена. Опитайте./Обекти бг

Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени