Как да действаме при ухапване от кърлеж

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 662 | Брой коментари 0
09:11 09.05.2018

Колкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкова повече вероятността да пренесе инфекция е по-малка.

Това каза в сутрешния блок на БТВ директорът на Националния център по заразни и паразни болести проф. Тодор Кантарджиев. След всеки излет навън трябва добре да се оглежда тялото, особено на децата. Кърлежът отделя такива вещества, че не можеш да разбереш, че те е е ухапал.

Много е важно бързо да се махне кърлежът. Доказано е, че ако е стоял по-малко от 24 часа в тялото, не може да пренесе опасните заболявания Лаймска болест и Марсилска треска. Най-важното е, когато се сваля кърлежът, мястото да бъде дезинфекцирано, да се направи профилактика с антибиотик. С тънка пинсета трябва да се хване хоботчето и да се дърпа нагоре премерено – не много бавно, но и не много бързо.

Ако хоботчето остане, трябва да се извади с игла и да се дезинфекцира. Кърлеж не се гори с цигара, не се вади с олио, не се върти наляво и надясно - кърлежът не е тирбушон, обясни проф. Кантраджиев. По думите му, ако не е изваден, на третия ден кърлежът се напива с кръв и се пуска. Експертът предупреди, че причинена от кърлеж инфекция може да доведе до инвалидизация и дори до смърт.

Той съобщи, че в Бургаска област е регистриран още един случай на заразен с Марсилска треска. Според проф. Кантарджиев тази година ще има повече кърлежи от миналата година. Причината е, че много често вали, добави той. Експертът посъветва да избягваме ходене близо до треви с боси крака./Новини бг

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени