Качеството на хляба. Знаем ли какво ядем?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 240 | Брой коментари 0
08:20 14.03.2018

8 от 10 хляба на българския пазар са без установено качество, обяви Федерацията на хлебопроизводителите. Според бранша само една пета от фурните са регистрирани като производители, а останалите работят „на тъмно”.

„Качествен хляб означава хляб, който съдържа основните съставки – брашно, сол и вода! Ако са само тези три неща, това е най-качественият възможен хляб”, обяснява собственичката на пекарна Нена Айвазова.

На пазара обаче разнообразието е голямо. В магазина клиентите често се доверяват или на етикета, или на принципа „проба – грешка”.

Когато се доверяват на етикета обаче, потребителите често могат да бъдат заблудени.

„Често пъти на пазара можем да намерим хляб, който се предлага като пълнозърнест. Наименованието е „пълнозърнест”. А после в състава пише 50% пълнозърнесто и цели 40% пшенично брашно! Правилно ли е това?”, обяснява инж. Атанас Дробенов, гл. експерт „Контрол на храни” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

В агенцията има около 600 регистрирани производители на хляб, но реално те са много повече.

Контрол на нерегистрираните се прави само след подаден сигнал.През миналата година БАБХ е взела 67 проби от хляб, като само в 4 от тях са били открити нарушения. Глобите са до 3000 лв./БТВ

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени