Кабинетът разреши втората кабинка над Банско

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 28.12.2017 | Прочитания 156 | Брой коментари 0

Снимка: бТВ
17:10 28.12.2017
При инвестиционен интерес ще се предприемат всички мерки по екологичното законодателство за неговото изграждане, обясни министър Нено Димов

На заседанието на МС беше внесена и приета точка, която ясно възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов след заседание на Министерски съвет, цитиран от агенция „Фокус“.

„Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието“, обясни той. „Едната точка е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство“, посочи Нено Димов.

„В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на „Пирин“, който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година“, припомни министърът.

„При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен“, заяви Нено Димов. „Това е отваряне и към развитието на ски спорта в Банско, а може би и добър сигнал за развитието на ски спорта в България като цяло. Това е един много удачен момент, в навечерието на новия ски сезон, една добра новина за всички скиори“, каза още той.

Вицепремиерът Валери Симеонов благодари на Димов за внесените на заседанието две точки и се надява с тях да бъде нарушена старата народна поговорка „Вода гази, жаден ходи“, защото условията за ски туризъм в България са перфектни и не отстпъвали по никакъв начин на световните планински курорти.

С двете решения се намирал изход не само на проблема за ски зоната в Банско, а и като цяло за създаване на условия за планински туризъм в Пирин. Но това е само първата крачка, заяви Симеонов, цитиран от24 часа онлайн. Предстои да се подходи по този начин и към планинските курорти „Стара планина“, Родопите и не на последно място Витоша.

Вицепремиерът заяви, че на днешното заседание е обсъждане възстановяването на държавен лифт във Витоша.

Спортният министър Красен Кралев уточни, че е взето решение за възстановяване на ски влека „Заека“ и съвсем скоро ще стартира процедура. Възстановяването на ски влека било от значение за обучението на децата.

Красимир Карачаканов също цитира поговорка, а именно „Задружна дружина планина повдига“. Той смята, че с двете решения ще се подобри икономическото положение в Пиринска Македония. Уточни, че в българските планински райони безработицата е най-голяма, както и, че миграцията е най-голяма. Той поиска цялостна концепция за развитие на планинския туризъм в Родопите, рила, Стара планина и Витоша.

Пълния текст на решението на МС по казуса можете да прочетете ТУК

Източник: Vivesti.bg

 

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени