John Deere прави трактор с амоняк

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 127 | Брой коментари 0
08:01 01.09.2019

Американският производител на трактори John Deere създаде първия си експериментален трактор, работещ със смес от дизелово гориво и амоняк. Машината е разработена в рамките на проект на Университета в Минесота (САЩ), ангажиран със задачата да се създаде каталитичен конвертор, използващ топлината от работещ двигател за стартирането на процеса на конвертиране на течния амоняк във водород.

Последният представлява екологично чист вид гориво, който е доста трудно да бъде съхраняван и транспортиран, информира fertilizerdaily.ru.

На този етап експерименталният трактор използва само 30% амоняк и 70% дизелово гориво. Това обаче е само началото, твърди Уил Нортроп, ръководител на проекта.

Крайната цел е създаването на цяла инфраструктура за екологично чисто производство на течен амоняк с помощта на вятърни турбини. Като резултат човечеството може да се откаже от горенето на природен газ, което съществено ще намали генерирането на парникови газове в атмосферата.

Съкращава се до 50% освобождаването на въглероден газ по време на работата на двигателя, което е огромно преимущество, казва ученият Нортроп.

На теория амонякът може да замени до 90% от дизеловото гориво в тракторите на бъдещето. На практика обаче осъществяването на тази идея е по-трудно, тъй като част от амоняка ще се губи. Доколкото амонякът е отровен елемент, пред разработчиците има доста работа по подсигуряването на безопасно ниво на експлоатация. По думите на Уил Нортроп най-добре хибридният двигател работи при тежко натоварване и продължителна работа, когато се освобождава достатъчно количество топлина за стартиране на реакцията по превръщане на амоняка във водород./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени