Извинителните бележки за училище стават част от амбулаторния лист

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 514 | Брой коментари 0
06:49 07.04.2018

Извинителните бележки за деца от личните лекари вече няма да се издават отделно, а ще бъдат включени в отметка в амбулаторния лист.

Необходимите данни ще се попълват автоматично от софтуер.

Това предвиждат промени на Министерството на здравеопазването, съобщи министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

"Предвижда се становището да бъде самостоятелно обособена част от амбулаторният лист - отрязък, който да може да се отдели от него и да се предостави на пациента. НЗОК е предприела действия за промяна в амбулаторният лист", информира министърът.

Идеята за промяна възникнала заради въведената наскоро практика от някои лични лекари да изискват такса за извинителни бележки. Обичайно те се таксували по 3 лева, но има и докладвани случаи за по-висока цена.

МЗ смята, че това не е редно, макар пропуск в законодателството да го допуска. По закон детското здравеопазване у нас е безплатно и е гарантирано от бюджетите на МЗ и НЗОК./ offnews.bg

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени