Извинителните бележки вече са в историята

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1092 | Брой коментари 0
09:30 10.05.2018

След години умуване и разправии между родители и лекари, най-накрая е в сила елементарна промяна, с която ще се улесни извиняването на отсъствия по болест в училище. От 1 май е факт промяната, с която извинителните бележки за учениците се генерират автоматично в амбулаторния лист от прегледа, обяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

"Лекарите попълват амбулаторния лист при преглед на дете, в амбулаторния лист има отрязък за направения преглед, който се генерира автоматично, и този отрязък може да се представи в училище", обясни Начева. Тя обясни, че според нея в този случай родителите не трябва да плащат за извинителна бележка, тъй като информацията е отрязък от амбулаторния лист, но уточни, че не може да има заповед или наредба за отпадане на таксите за това.

Доскоро общопрактикуващите лекари искаха такса за издаване на бележките за извинение на отсъствията, тъй като този документ не е регламентиран в договора им със здравната каса и не им се плаща издаването му. Таксата варира между 3 и 5 лв., тъй като всеки лекар си я определя сам, има и общопрактикуващи, които не искат пари за бележки.

Издаването на амбулаторния лист след преглед е част от договора на лекаря със здравната каса и не би трябвало да се таксува допълнително. За да се приема от училищата отрязъкът, а не специална бележка, трябваха години, за да се разберат здравната каса и Министерството на образованието.Източник: СЕГА

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени