Изследване: Онлайн уроците подобрили комуникацията с родителите

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 27.04.2020 | Прочитания 104 | Брой коментари 0
10:24 27.04.2020

Комуникацията между учители и родители се е подобрила след старта на онлайн уроците. Това е един от изводите на психолога Маргарита Бакрачеваза след проведеното от нея изследването сред 1500 учители три седмици след старта на дистанционното обучение.

„От страна на учителите комуникацията с родителите е повишена, те казват, че родителите осигуряват помощ и са отворени. В момента може да се направи моста, за който говорим от години”, посочи тя пред БНТ. Плюс за учениците бил пък, че около 30% от децата се оценяват като по-отговорни в ситуацията на дистанционно обучение.

Като основен проблем в проучването учителите посочили необходимостта от ясни послания, така че да усетят повече подкрепа. Според психоложката те могат да бъдат полезни с организацията на учебния процес, ако се премахне част от административната им тежест. От изследването става ясно, че според учителите в периода на дистанционно обучение директорите поставяли повече изисквания отколкото подкрепа. По отношение на МОН пък очакванията на педагозите били посланията да бъдат съгласувани, те да не бъдат формални, а съобразени, така че да бъдат насочени към учениците, които имат нужда от помощ. Според Бакрачеваза трябва да се подходи адекватно както в краткосрочен план и приключването на годината, така и да се планира повишаването на квалификацията.

Учителите са стартирали дистанционното обучение през март при повишена степен на тревожност, самообучение, търсене на помощ от колеги и всички вкъщи. „Единственият аспект, който ги мобилизира, е фактът, че действията им дават веднага резултати.”, посочи Бакрачева. По думите ѝ учителите може да работят и по 12 часа дневно, но резултатността, която виждат, продължавала да ги държи. Тя подчерта, че е важно учителите да получат насоки как ще продължи работата им, по кои предмети учениците ще имат нужда от наваксване, за да не повтарят два пъти нещо, което вече са свършили. „Ако дълго време нямат яснота или не бъдат адекватни мерките, това няма да запази балансираното положение, а ще доведе до тежки последствия за тях”, смята психоложката. Все пак, въпреки голямата тревожност, учителите имали усещането, че се справят в ситуацията.

Бакрачеваза обясни, че няма разлика между проблемите на учителите в столицата и провинцията. Те били основно свързани с образователния процес, технологиите и квалификациите. Разлики имало само в комуникацията с родителите, защото тя протича по различен начин с настойниците на гимназисти и тези на деца от начален етап./Монитор бг

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени