Изпращаме Стоянка на рождения ден на Ламбо

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 219 | Брой коментари 0
08:02 07.12.2019

В живота на поколения българи има непоклатими жалони, които правят битието някак ни по-подредено и поносимо. Духовни стожери, които ни съпътстват в годините, доказвайки, че човек има сили да върви срещу проблемите, болката, възрастта и смъртта, за да продължи да бъде полезен и да носи радост и упование на другите. В 6.20 сутринта навръх Никулден още един такъв морален титан рухна и направи света по-тъжно място: великата комедиантка Стоянка Мутафова си отиде 2 месеца преди да навърши 98 години, точно на именния ден на любимия си Нейчо.

Поклонението пред голямата актриса ще се състои на 9 декември (понеделник) от 11 до 16 ч. във фоайето на Сатиричния театър, с който бе свързана кариерата й в продължение на 7 десетилетия. Там България ще се сбогува с една от любимите си звезди точно на рождения ден на друг огромен артист, когото изпратихме седмица по-рано – Стефан Данаилов.

И Ламбо, и Стояна прекараха последните си отредени дни в реанимацията на Военномедицинска академия, където лекарите полагаха всички възможни усилия за спасяването им. Уви, има ситуации, в които медицината е безсилна. Стоянка Мутафова почина от усложненията след жлъчна операция и развилия се впоследствие сепсис, изтощил организма й. Според близките й, до края тя така и не е узнала за кончината на своя по-млад колега Стефан Данаилов.

„Ние се познавахме от 40 години, но не личното ми отношение е важно. Кака беше пример за професионализъм, за емоционалност, за човек, който не е безразличен към случващото се на улицата, за личност, ангажирана със света около себе си. Искам всички да я запомнят така. Тя беше истинска жена и дама, с която можехме да говорим както за деца, така и за политика и литература. Важно е оттук нататък как ще съхраним ценностите, които тя изповядваше и защитаваше“, сподели за „Монитор“ Калин Сърменов – директорът на Сатиричния театър, на който Мутафова изцяло бе отдала таланта и енергията си. „Родена аристократка, шут – по призвание... Една от най-големите Дами в българския театър... Жена – история, не само по висотите на своя интелект, а и като творец, спомогнал за създаването на Сатиричния театър и неговия облик...“, написаха колегите й в сайта на Сатирата. Актрисата от трупата Добрина Гецова – единствената, която някога е дублирала Стоянка на сцената (поради заболяване на комедийната прима я е замествала в част от представленията на „Скакалци“ от Ст. Л. Костов), сподели: „Познавахме се още когато тя беше млада актриса и участваше в спектакъла „Свекърва“ на Ямболския театър. Винаги ще я помня на сцената. Стоянка живееше, за да е изправена на сцената, пестеше силите си през деня, за да е вечер на сцената най-енергична, най-активна, най-ефектна. И съумяваше да го постигне“. Дългогодишният председател на фондация „А'Аскеер“, която през 2002 г. удостои Мутафова с голямата награда за цялостно творчество – актьорът Милен Миланов, призна пред „Монитор“: “Стоянка беше личност, която можеше да бъде наградена за всичко. Талантът й е безспорен, но тя беше сред малцината, чиято интелигентност надхвърляше необходимата за нашата професия. Странно е, че минаваше за комедийна актриса – тя беше изключително дълбок театрален човек, който чрез комедийното успяваше да изрази тъгата и високия драматизъм, който носеше“. Миланов припомни, че не е играл с нея, но тя го е гледала на сцената. „Губим не само голяма актриса, но и ерудит, който вече няма да гледа театър. Поколения актьори няма да бъдат гледани от нея – а тя имаше критерии да преценява стойностите. Това също е загуба за изкуството“, допълни той./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени