mycomputer.BG

Изложба показва колекция на Юри Георгиев, бивш директор на полицията в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 349 | Брой коментари 0
17:33 19.07.2021

Колекцията от картини и колекционерски мечове на един от бившите директори на полицията в Перник Юри Георгиев, която след смъртта му се съхранява в Държавен архив - Перник, е експонирана в най-голямата изложбена зала в града „Любен Гайдаров“.

Юри Георгиев е заемал различни ръководни постове в системата на МВР, работил е и в ДАНС. Участвал е в клуба на културните дейци и в клуба на интелигенцията.

След неговата смърт колекцията е предадена в Държавен архив от семейството му.

Тя съдържа 31 експонати, сред тях картини на цяло поколение пернишки художници, както и творби на Иван Яхнаджиев, Златка Дъбова и Ангел Иванов, каза директорът на Държавен архив - Перник Станислава Георгиева.

„Останалите експонати са пластики, реплики на икони - на св. Георги, на св. Богородица, Христос, Архангел Михаил по оригинали от 16-и и 17-и век, колекционерски мечове, с автографи от авторите за юбилейната годишнина на полк. Юри Георгиев - 50 години от неговото рождение.

Има реплики на меча на хан Кубрат, Самурайски меч, на Ричард Лъвското сърце и офицерска пехотна сабя от периода на Първата световна война с инкрустиран герб на Руската федерация, разказа Георгиева.

Колекцията ще остане в галерията до 15 август. Тя е била номинирана и избрана за най-ценно дарение за 2019 година, а поводът за настоящата изложба е 65-годишнината от рождението на Юри Георгиев./БНР

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени