Излекуваха втори човек от ХИВ

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 10.03.2020 | Прочитания 177 | Брой коментари 0
17:19 10.03.2020

Мъж от  Лондон се превърна във втория човек в света, който е излекуван от ХИВ (човешки имуннодефицитен вирус), твърдят лекари.

Адам Кастийехо вече не е носител на вируса - повече от 30 месеца, след като спира антиретровирусната си терапия.

Той обаче не е излекуван от лекарства за ХИВ, а чрез лечение със стволови клетки, което е приложено заради раковото заболяване, от което страдал, пише BBC.

Донорите на тези стволови клетки имат ген, който им осигурява, а сега и на г-н Кастийехо, защита от ХИВ.

През 2011 г. Тимъти Браун, известен като "Берлинският пациент", става първия човек, за когото се смята, че е излекуван от ХИВ, три години и половина след като се подлага на подобно лечение.

Какво представлява лечението?

Трансплантацията на стволови клетки изглежда пречи на вируса да се репликира в тялото чрез подмяната на имунните клетки на пациента с такива, които са устойчиви на ХИВ.

В кръвта, семенната течност и телесните тъкани на Адам Кастийехо - 40-годишния "Лондонски пациент“, който реши да разкрие своята самоличност, няма откриваема активна ХИВ инфекция, твърдят лекарите.

Измина вече година, откакто лекарите първоначално обявиха, че той не е болен, като и до днес в тялото на Кастийехо няма наличие на вируса на ХИВ.

Това обаче няма да е лечение за милионите хора по света, които живеят с ХИВ.

Агресивната терапия е използвана основно за лечение на раковото заболяване на пациента, а не за вируса на ХИВ, от който също страдал.

Настоящите лекарства срещу ХИВ остават много ефективни, което означава, че носителите на вируса могат да живеят дълъг и здравословен живот.

Приложеното на Кастийехо лечение е висоорисково и до него се прибягва само в краен случай при пациенти с ХИВ, които имат и други животозастрашаващи хематологични злокачествени заболявания.

По тази причина това не е лечение, което ще се предлага обширно на пациенти с ХИВ, които са в процес на успешна антиретровирусна терапия.

Този пробив обаче дава надежди за намирането на лек в бъдеще чрез използването на генната терапия.

Постоянен лек ли е това?

Изследванията предполагат, че 99% от имунните клетки на Кастийехо са заменени с донорски.

Той обаче все още има остатъци от вируса в тялото си, както и г-н Браун.

При това положение е невъзможно да се каже с абсолютна сигурност, че неговият ХИВ няма да се завърне.

Източник:Profit.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени