Изкуствен интелект ще преценява дали отговаряме на изискванията за кредит

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 340 | Брой коментари 0
08:07 06.04.2018

Изкуствен интелект ще преценява дали отговаряме на изискванията за кредит. Идеята ще бъде факт до 2-3 години в Западна Европа и малко по-късно и у нас, потвърди пред Дарик Тихомир Тошев, директор на Кредитцентър.

И в момента всяка банка разполага със система, която по задени критерии преценява един кредит може ли да бъде отпуснат или не, но основното решение се взима от специалист.

Тихомир Тошев все пак е убеден, че преценката дали един кредитополучател носи потенциален риск не може изцяло да се преценява от машина и в бъдеще експертите ще имат важно значение.

По негови думи вече има проекти на частни компании, които искат да са междинното звено между банките и клиентите. "Те искат да създадат такъв изкуствен интелект, който, когато намерят клиент, искащ кредит, да прецени дали е подходящ за такъв и към коя банка да бъде насочен", обясни той.

Тошев не е оптимист, че изкуственият интелект ще навлезе скоро в банковите услуги на България, но със сигурност това е бъдещето. "Част от операциите вече са прехвърлени към машини и най-вероятно ще имаме възможност да банков служител, който е робот, да може да ни обслужи при определени операции", коментира той.

Наемането на роботи в банките явно представлява интерес за банковия мениджмънт. У нас хуманоиден робот посреща клиентите в един от клоновете на известна банка. За пoлoвин гoдинa дaтcĸa бaнĸa е ycпяла дa пpивлeчe 11 500 нoви ĸлиeнти като е назначила poбoт, ĸoйтo пpeдocтaвя cъвeти зa инвecтиpaнe /Дарик

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени