mycomputer.BG

Изграждат хидрофорни системи във всички училища в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 683 | Брой коментари 0
12:51 15.01.2020

Днес в заседателната зала на Община Перник беше проведена работна среща с директорите на детски градини и училища на територията на общината. На срещата присъстваха зам.-кметът Стефан Кръстев, секретарят на Общината Мартин Жлябинков, Ваня Коконова – началник на РУО в Перник, Юлиана Ефремова – началник отдел „Образование“ в Общината, експерти.

Основни теми в дневния ред бяха сигнализираните от РИОСВ - Перник превишени стойности на серен диоксид днес в града, осигуряването на учебните заведения с хидрофлорни системи, както и снабдяването им с питейна вода.

Днес в общинската администрация е постъпило писмо от РИОСВ – Перник, относно информация за оповестяване на населението, свързана със завишаване стойностите на серен диоксид.

„Чувствителните групи на населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания. В кратковременен план се препоръчва ограничаване излизането на децата навън и провеждането на занятия по физическо възпитание на открито“, посочи Кръстев, като допълни, че става въпрос за моментно завишаване и няма място за паника.

Друга важна тема, засягаща учебните заведения е обезпечаването им с вода, чрез монтиране на хидрофорни системи. Зам.-кметът на общината Стефан Кръстев уточни, че е направено обследвания в училищата и детските градини, включително и в центрове за лица в неравностойно положение.

„На 9-ти януари е изведено писмо до министъра на Регионалното развитие с обследванията и количествено-стойностните сметки. Поискали сме финансиране за изграждане на хидрофорни системи във всички учебни заведения. На 13-ти януари получихме копие на насоченото от министър Аврамова писмо към г-н Младен Маринов – министър на Вътрешните работи“, каза още Кръстев. Той коментира, че хидрофорните системи ще се финансират от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. „Разреваването на казуса не е от компетенциите на общинската администрация, но желанието ни е максимално скоро системите да бъдат изградени, като имаме уверение, че до края на месеца този въпрос трябва да бъде решен“, уточни Кръстев.

Продължават и доставките на вода в учебните заведения. Община Перник е направила зареждане с минерална вода на всички детски градини и училища на територията на общината. До момента са раздадени 390 000 литра минерална вода за нуждите на учебните заведения.

„Извършват се повторни доставки, като към днешна дата са заредени детските градини, а от следващата седмица предстои това да се случи и в училищата. Директорите могат да направят заявки за необходимите количества минерална вода, след което съобразно това ние ще доставим желаните количества минерална вода“, разясни секретарят на Общината Мартин Жлябинков.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени