Coca Cola

Изчисление: Колко струва подготовката на първокласник за училище

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 198 | Брой коментари 0
09:15 18.08.2019

Подготовката на един първокласник, която включва закупуването на тетрадки, скицник, боички, кутия за сандвич, неразливаща се чаша ще ни излезе между 40 и 60 лева, като в тази цена не влиза несесер и раница.

 За тях ще трябва да добавим между 90 и 110 лева. Това изчисли за БГНЕС Ирина Бояджиева, която от седем години работи в книжарница.

"Тази година кампанията за подготовката на децата за училище стартира на 15 август, тъй като много от родителите искат да свършат тази работа преди голямата лудница през септември. Независимо дали ще купите днес всичко необходимо за първия учебен ден или през септември, цените са еднакви.

От няколко години цените на т.нар. консумативи не са променяни", заявява Бояджиева и добавя, че родителите трябва да снабдят бъдещия ученик с определени неща, които изискват по-голям бюджет.

 "Несесерът за първи клас трябва да е снабден с ластици. В този, който ви показвам има пълна гама флумастери, цветни моливи, химикал, гумичка, линийка и обикновен молив. Тетрадките с тесни и широки редове, както и с квадратчетата струват между 39 стотинки и 80 стотинки като за първи клас тетрадките трябва да са с максимум 24 листа. Химикалките струват между 1 – 3 лева, цветните моливи варират между 5-6 лева за 12 цвята, а с 24 стигат до 10 лева. Водните бои струват около 5-6 лева", добави тя и подчерта, че родителите трябва да отделят и още около 50 лева за закупуване на помагала.

 При по-големите ученици подготовката ще излезе по-малко, тъй като броят на тетрадките намалява, няма задължително изискване какъв да бъде несесерът и цената на празен е между 12 и 20 лева. Също така изчезват и папките. "Разходът за закупуване на ученическите пособия пада с около 20 лева и със закупуването на нова раница подготовката им за новата учебна година ще излезе около 100-120 лева", изчисли Бояджиева.

"За първолаците тя трябва да е много стабилна. Препоръчително да бъде с дебело дъно, да няма ципове, а да е със закопчалка, тъй като циповете лесно се късат. По-вероятно е, ако се купи раница за 20 лева, тя да се съсипе за един месец. Отделно че въпросната раница няма да е удобна за детето", поясни още тя. От четвърти клас нагоре раниците поевтиняват и хубава чанта може да бъде купена на цена между 60 и 70 лева. Разбира се в различните населени места цените и продуктите варират. Много зависи обектите, от които пазаруваме./ actualno.com

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени