mycomputer.BG

Иван Анчев ПП "Републиканци за България" : Потенциалът за развитие на пограничните райони е огромен!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 07.03.2021 | Прочитания 499 | Брой коментари 0
14:20 07.03.2021

Водачът на 14 МИР – Перник Иван Анчев е бил на обиколка из Брезнишко и Трънско през уикенда, разбра PernikNews. За това сподели самият той в своя Фейсбук профил. Обиколката е включвала посещение на Гигинския манастир, както и градовете Брезник и Трън, селата Конска,  Филиповци, Рани Луг, Зелениград и Стрезимировци. Родовите корени по майчина линия на Иван Анчев са от Трънския край. 

„Трънско и Граовско са сред най-красивите в България, но уви винаги са страдали от своята погранична съдба - слабо развити, с екстензивно земеделие и почти никакви програми за развитие на региона. А потенциалът е огромен, стига да има воля и желание за промяна!“, казва Иван Анчев във Фейсбук.

По-късно, специално за PernikNews Анчев заяви, че в политическата програма на „Републиканци за България“ са предвидени конкретни мерки за райони като Брезнишкия и Трънския. За пример даде две от идеите, залегнали в сектор „Регионална политика“, а именно: за създаване на Регионални инвестиционни фондове и програми за изостаналите планински райони, както и за специални данъчни облекчения и отстъпки, финансови стимули и подкрепа за предприемачеството в районите с трайна тенденция за обезлюдяване.

ПП „Републиканци за България“ отделя и специално внимание на приоритетното подпомагане на малките семейни земеделски стопанства. Туристическите перспективи пред района са огромни, продължава Анчев – множеството манастири и скитове в Брезнишко и Трънско, могат да допринесат за  развитието на поклонническия туризъм. Антични и средновековни находки са не по-малко – само край с. Конска (Брезнишко) има праисторическо светилище от XII-X в.пр.н.е., останки от антична сграда и некропол, късноантична крепост, както и „латинско гробище“ (както го наричат местните) с нетрадиционните за България келтски кръстове. „Където има воля, има и път! Трябва да се поеме по нов път, за да се съживи регионът, за да не го напускат младите хора“ каза в заключение за  PernikNews Иван Анчев. 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени