Ивайло Велинов от „Дишай Перник“ : Измервателната станция за чистотата на въздуха е на грешно място!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 544 | Брой коментари 0
14:37 16.01.2020

Замърсяването на въздуха със серен диоксид в Перник вчера продължава да е сред водещите новини в информационния поток у нас. Рано сутринта от станцията в центъра на Перник отчетоха намалени емисии, което обаче е контра на усещането на перничани в останалите квартали.

Мястото на измервателната станция трябва да се смени, това е  мнението  на Ивайло Велинов от сдружение „Дишай Перник“ .

 „Базирана тук тя не е нито в обхвата на промищлеността, нито на битовото горене. За нас е пълна изненада, че на това място са отчетени  завишени стойност на серен диоксид. Това означава, че в останалите райони,  където наистина има битово горене или са близо до индустрията, замърсяването е по-голямо. Нямаме данни освен тези от тази станция. Но според мен се самозалъгваме като работим с лъжливи  данни. Настояваме тази станция да бъде преместена на място, където да бъде в обхвата на битовото отопление и индустрията. За нас проблемът  със завишените стойности на серен диоксид идва от горенето на въглища, които не са забранени. Спомняте си какво беше становището на проф. Козарев при представянето на Програмата за качеството на атмосферния въздух. Той постави на първо място като фактор за замърсяването на въздуха битовото отопление.  Нужна е държавна политика която да забрани горенето на въглища или да регулира тяхното потребление. Всички сме наясно, че най-големия проблем на Перник е първо битовото отопление и на второ място ТЕЦ”Република”. Трябва да се подпомогнат енергийно бедните хора, които, поради липса на средства, горят каквито им попаднат въглища, стари дрехи и какво ли още не. Тя нямат пари да си прокарат газ или да си монтират котел на пелети. Този проблем не е само в Перник, а в цялата страна. Битовото горене е проблем в цялата страна, включително и в София. Когато изчезне понятието енергийно беден, ще спрем да си говорим за превишаване на нормите на серен диоксид на фини прахови частици и т.н.”, категоричен е  Ивайло Велинов

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени