Историята на храм "Св.Вмчк Георги Победоносец" в Перник, показана в изложба

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 252 | Брой коментари 0
08:11 20.10.2018

Изложбата „Нашите светини" , посветена на 175 годишнината от изграждането на храм „Св. Вмчк Георги Победоносец" в Перник , отвори врати в Регионалния исторически музей.  Тази сграда е емблематична за нашия град и е единствената запазена от периода на българското Възраждане. Храмът е пример за будното съзнание и народностния дух на перничани, които привличат едни от най-добрите за времето си майстори. Това са Костадин Вальов – автор на стенописите и Захарий Зограф – автор на иконите от иконостаса, които и днес могат да се видят в черквата. 

Акцент в изложбата е дървената врата от западната фасада на сградата, дарена на РИМ – Перник от отец Иван Крумов. В музея се пази и старият ключ на храма, предаден от отец Васил Райков.

Изложбата е повод  отново да се изтъкне ролята  и значението въобще на християнския храм за българите през дългите столетия под чужда власт. Посетителите ще могат да видят резбовани олтарни двери, венчилки и икони от селата Студена, Старо село, Пещера, Лева река и др. Експозицията беше разгледана и от кмета Вяра Церовска и нейния екип, заедно с народния представител д-р Александър Александров.

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени