Историята на 107-годишен велосипедист

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 256 | Брой коментари 0
08:50 25.11.2019

Робер Маршан е човек, преживял две войни и живял по време на управлението на 17 френски президенти. Той е най-възрастният спортист на планетата и един от 20-те хиляди столетници на Франция, който скоро ще навърши 108 години. Когато става на 100 години Робер записва името си в Гинес - докато чупи световни рекорди с любимия си велосипед, предаде NOVA.

Наричат Робер Маршан феномен, от години учени и психолози гадаят върху тайната на неговото дълголетие. За него тайни няма, няколко думи събрани в едно изречение казват всичко.

"Не знам как успях да доживея до тези години. Възползвах се от всички, но без да прекалявам с нищо", споделя той.

На почти 108 години, Робер живее сам в малко социално жилище край Париж и без нужда от чужда помощ. Не желае да тежи на социалната система, а скромните за страната 820 евро пенсия покриват нуждите му за месец.

"Робер е изключителен. Можете да обиколите колкото пъти искате Земята, но съм сигурен, че няма да откриете човек, който на 108 години да се грижи сам за себе си, да пазарува и приготвя храната си сам, да пере и чисти без чужда помощ", смята негов приятел.

Робер има тежко детство. Едва 3-годишен вече познава войната. Родният му град е на фронтовата линия и властите го отнемат от родители му с цел евакуация. Робер е изпратен във ферма далеч от дома, а там шамарите, гладът и нощувките в обора с прасетата са честа възпитателна мярка. Желязната дисциплина от детството носи своя отпечатък и днес.

"Сутрин ставам много рано, приготвям си закуска. Денят ми започва задължително с физически упражнения и задължително колело. След това излизам да пазарувам. Не следвам режим, ям каквото ми попадне, но без месо. Знаете ли колко химически продукти има в един стек? Уж смятаме, че сме цивилизовани, а как само третираме животните, преди да ги сложим в чинията", разказва Робер.

От дете Робер живее с любовта към спорта. Пробва късмета си на много терени, но велосипедът си остава голямата му страст.

"В живота единствено спортът ме е интересувал.В началото се занимавах с бокс, но не ми хареса. На колелото се качих на 14 години. Превърна се в моя страст. Не ме взеха в отбора, казаха, че съм много нисък. Тогава отидох в залата по гимнастика и станах шампион на Франция", споделя Робер.

Своенравен и обичаш предизвикателствата Робер попада в редиците на пожарната, но не се задържа много. Задържа се при тях за 3 години. Достойноството е едно от нещата, които Робер ревниво пази през всички свои 107 години. Не обича да бъде командван и да получава заповеди. Той търси професионалното си призвание на много места по света - пожарникар в Париж, птицевъд във Венецуела, дървосекач в Канада и още обущар, тракторист и продавач на вино.

"Много исках да бъда земеделец, но не можах", разказва той.В живота си мъжа сменя много професии, но остава верен докрай на велосипеда. На 68 години сяда отново на колелото и печели над 150 купи докато чупи световни рекорди. На 100 години поставя първия от тях - навърта 100 км за 4 часа и 17 минути. На 102 подобрява собствения си рекорд, а на 107 влиза в книгата на Гинес с най-добро постижение и световен рекорд./Дарик бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени