Историческата среща ЕС-Турция във Варна постигна целта си

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 773 | Брой коментари 0
08:13 27.03.2018

Историческата среща между Доналд Туск, Жан Клод Юнкер, Реджеп Ердоган и от Бойко Борисов приключи с постигнати цели.

Резултатът от нея е затопляне на отношенията между Турция и ЕС. Двете преговарящи страни се разбраха да продължат преговорите за членство на Турция в ЕС, като всяка от страните ще представи проблемите и въпросите, които я безпокоят.

 Ето кои са приоритетите на двете страни: За ЕС на първо място е Турция разреши споровете си с Кипър и Гърция. А за Турция е важно Северен Кипър да има достъп до проучванията за природни ресурси в Егейско море. По основната тема - мигрантския натиск, Европа обеща да доплати на Турция 3-те милиарда евро, заради които Анкара задържа мигрантите на своя територия.

Освен това и да договори следващия транш от 3 милиарда евро.   Бяха поставени и срокове за разрешаване на няколко въпроса – например за разрешаването на т.нар. отворени въпроси между България и Русия. За тях ще се състои още една среща, като може би тя ще бъде до края на българското председателство на Съвета на ЕС.Юнкер постави и срок за решаването на въпроса с двамата гръцки офицери, задържани от турските власти. Като въпросът трябва да бъде решен до началото православния Великден.

Иначе Юнкер се ангажира лично с продължаването на диалога с Турция. Премиерът Бойко Борисов пък увери, че на масата е поставил и важни за България въпроси./Новини бг

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени