Истинско бедствено положение в Батановци

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 2232 | Брой коментари 0
13:53 12.07.2018

Истинско бедствено положение беше разиграно днес в промишлената зона на бившия циментов завод. В учението, което бяха демонстрирани тежки ситуации при земетресение от 6,1 по Рихтер с частични разрушения участва кметът Вяра Церовска и екипът й.

Инцидентът за тежката ситуация беше съобщен от дежурния в Община Перник , при което по-най бързия начин кметът Вяра Церовска изпрати Заповед до Оперативния център на Пожарната за събиране на щаба и доброволното формирование. Под ръководството на градоначалника беше свикан Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствие и обявено бедствено положение.

В рамките на учението кметът и екипът й отидоха на разрушенията в промишлената зона на бившия циментов завод.Те наблюдаваха демонстрации как под отломките са затиснати работници, които не са могли да се евакуират. Беше разигран и пожар вследствие на разлив на гориво, предизвикан от пробив на тръбна и спирателна арматура на площадката на цех за производство на биодизел, имаше работник , който беше леко пострадал и спасен.

Спасителната акция беше заснета и контролирана от Оперативния щаб чрез дрон. По този начин при подобни акции ситуацията може да бъде следена директно от институциите.

Кметският екип разигра и позиция за намаляване на риска от поражение на стената на язовир „Студена" при следващи вторични трусове. Беше взето решение от общинския щаб за контролирано изпускане на водоема, вследствие на което възникна опасност от заливане на махала „Делниче" в град Батановци, което породи необходимост от изграждане на предпазни диги.

По думите на специалистите за първи път в общината се провежда учение в такъв мащаб и координация. Кметът Вяра Церовска заяви, че в такива ситуации са най-важни превенцията и отработването на координацията.

„Няма нищо по-добро от това в спокойно време да се направят тренировки. Учението мина много добре и по план. В такива моменти се разчита много на кметовете на населени места и на медиите за своевременното информиране на населението за ситуацията", сподели кметът и благодари за добрата координация и организация на представителите на Главна дирекция и Регионална дирекция - „Пожарна безопасност и защита на населението", на Общинския щаб и на пожарникарите от Враня и Лесковац.

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени