Истински фурор предизвика представянето на "Сурва" в Италия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 232 | Брой коментари 0
14:54 26.09.2017

 Истински фурор предизвика „Сурва", хиляди хора се запознаха с обичая на Международно изложение в Италия. Кметът на Община Перник Вяра Церовска представи автентичния обичай „Сурва" на Международно туристическо изложение в италианския град Сиена. На престижното събитие бяха презентирани обекти на ЮНЕСКО, включени в представителната листа за нематериалното и материалното културно наследство. То беше уважено и от Негово превъзходителство посланикът на България в Италия Марин Райков., съобщават от общинския пресцентър

В рамките на международния форум кметът Вяра Церовска запозна и плени участниците с традициите и маскарадната обредност на „Сурва", който идва от древните езически времена. Паралелно с представянето беше излъчен и специален филм за обичая и за най-мащабния фестивал на Балканите - „Сурва".

Негово превъзходителство Марин Райков специално приветства кметът на Перник и потвърди, че „Сурва" е изключително събитие , което показва една жива традиция и завладява с магията си стотици хиляди хора от различни краища на целия свят.

„Щастлива съм, че имах възможността да представя обичая „Сурва"на международното изложение. Създадени бяха още повече контакти за популяризирането на празника. Беше проявен голям интерес от страна на участниците и гостите", сподели Вяра Церовска, която беше придружена от зам.-кметовете Севделина Ковачева и Владислав Караилиев.

По време на изложението Община Перник запозна публиката с обичая „Сурва" с информационни и рекламни материали, разположени на специален щанд. Проведени бяха срещи и разговори с представители на различни туроператорски и културни организации. Рекламни флаери за популяризиране на „Сурва" бяха предоставени и в българското посолство в Италия.

На форума в град Сиена участваха делегации от Гърция, Швейцария, Малта и от различни региони на Италия. Нашата страна беше представена и от Община Силистра, Рилският манастир и столичното предприятие „Туризъм", което презентира Боянската църква.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени