mycomputer.BG

Иран може да нападне САЩ до 48 часа, замесват и Русия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 322 | Брой коментари 0
08:04 04.01.2020

До 48 часа Иран може да започне война срещу САЩ. Това съобщават източници от Пентагона, които се базират на разузнавателна информация от последната нощ. Припомнят се вчерашните заявления на президента на Иран Хасан Рухани и министъра на отбраната Амир Хатани, че срещу Съединените щати ще бъде нанесен „съкрушителен удар“ заради гибелта на третия по важност човек в страната ген. Касем Солеймани, шеф на специалното елитно подразделение „Кудс“.

„Великата иранска нация и други свободолюбиви страни в региона ще отмъстят на САЩ за тяхното страшно престъпление“, заяви на свой ред Върховният водач на Иран Али Хаменей.

Информация за голяма опасност от война съобщава и израелската служба МОСАД. В тази връзка правителството обяви повишена бойна готовност на израелската армия.Израел очаква провокативни действия от страна на Ливан, Сирия и Сектора Газа.

В повишена бойна готовност са приведени и армейските части на САЩ. Военно-въздушните сили са готови да изпълняват бойни задачи в района на Иран.

Стана известно още, че Американският конгрес не е бил уведомен за операцията, при която бе убит ген. Сюлеймани, 48 часа преди провеждането, както предвижда практиката. Президентът Доналд Тръмп и Генералния щаб обясняват това с това, че е трябвало тайната да се запази в много тесен кръг.

В оскъдните информации за готвен ответен удар на Иран срещу САЩ бе замесена и Русия. Аргументите са, че убитият генерал Солеймани е човекът, който е убедил Кремъл да вкара войски в Сирия и да започне военни операции там. Още през 2015 г. агенция Ройтерс съобщава, че „архитект“ на руските въздушни удари в Сирия е именно генерал Касем Солеймани. През 2015 и 2016 г. ген. Солеймани е посетил 4 пъти Москва. Говори се, че в Кремъл е разговарял лично с президента Путин, пред когото е изложил своите планове за запазване режима на Асад в Сирия и как да бъдат изтласкани американските воски от региона.

Името на Касем Солеймани е включено в черния списък на ООН от 15 високопоставени военни и политически дейци на Иран, на които е забранено да напускат страната заради участието им в разработването на иранската ядрена програма. Очевидно генералът не се е съобразявал с тази забрана, отбелязват военни източници на САЩ.

От своя страна Москва е заявила в тази връзка, че атаките срещу Солеймани са опит да се хвърли петно върху името на Русия.

Не е ясно дали в момента Техеран се съветва с Москва как „да накаже“ САЩ.

Военни анализатори смятат, че Техеран само плаши САЩ, но всъщност ударът срещу ген. Солеймани е показал, че американските военни и специални части са в състояние да локализират и унищожат всяка цел в Иран, включително най-висшите управници на страната. Смъртта на Сюлеймани е ясен знак за това./Фрогнюз бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени