Lotus homes

Инженер, участвал в приемателната комисия за яз.Пчелина: „Това не е утайник!” Кой лъже?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 916 | Брой коментари 0
06:09 30.10.2019

На сайта ни получихме писмо от представителите на Централна рибноопазваща организация в продължение на темата за чистотата на яз. Пчелина. Природозащитниците ни дават поредното становище, изпратено до тях, в защита на тезата, че язовира не е утайник. Ето какво пишат защитниците на водоема:

„Без  никаква редакция (спестяваме 2 изречения за язовир Студена, че не е обект на нашата тема) публикуваме автентично писмото на Г-жа инж. Емилия Димитрова - пенсионер на 77 год. пуснала в експлоатация язовира през далечната 1975 год.

Междувременно сме отправили официално запитване до МОСВ да се предостави на обществото решение на Министрски съвет от далечната 1975 год, че язовира е утайник.

„Инж. Емилия Стоянова Димитрова член на приемателната комисия на системата за оборотно промишлено водоснабдяване на фирмите в гр. Перник през 1975 г.

Като член на приемателната комисия съм запозната с основното предназначение на яз Пчелина за комплексни нужди.

1. яз. "Пчелина" НЕ Е предназначен за утайник по никакъв начин.

2. Изградена е система от водопроводни съоръжения, като тръбна система, деривации, горен и долен изравнител.

3. Изградени са два подема помпени станции при с.Калище и гр. Батановци.

тук не цитираме писмото, защото се засяга темата за яз. Студена.

4. Яз. Пчелина е предвиден и за напояване така, че не може да е утайник.

5. В Перник според класическата схема бяха изградени локални пречиствателни станции на фирмите и накрая градска пречиствателна станция за отпадни битово фекални и промишлени отпадни води след докална очистка.

6. Яз. Пчелина е предназначен и за развъдник на риби на рибно стопанство.

Река Струма в този участък е река втора категория, като градската пречиствателна станция в гр. Батановци има биологично стъпало, като същата пречиства отпадните води до степен 2- ра категория.

Категорично заявявам, че като професионалист, аз съм хидроинжинер и съм работила към системата на МОСВ- 21 години, че този язовир НЕ Е предназначен за утайник и не може да бъде такъв.

Трябва местното РИОСВ да се ограмоти и да не твърди неверни и професионално несъвместими твърдения, че язовир Пчелина е утайник, а да се вземе да пази водите на р. Струма от аварийни изспускания на силно замърсени води, които биха увредили флората и фауната на яз. Пчелина.

С уважение : подпис

П. С Сега тази система на язовира Пчелина е съсипана пак поради неграмотност и н е може да се използва, изрязани са неопорните тръбопроводи на ПС Батановци, останалите тръби са изкрадени.”

Б.Р. И поредният въпрос – Кой лъже?

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени