Инж. Каменов: Бедствие и катастрофа са слаби думи за реалното състояние във „ВиК“ Перник!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 08.01.2020 | Прочитания 3820 | Брой коментари 0
14:45 08.01.2020

В момента сме в бедствено положение заради проблемите с водата в града. За да имате някаква представа за ситуацията във  „ВиК“ Перник,  ще ви кажа, че тя е в пъти по сериозна. Бедствие и катастрофа на квадрат! – така прокуристът на ВиК Перник инж. Камен Каменов коментира състоянието в което се намира водоснабдителното дружество в момента.

„Дълговете на дружеството са над  10 милиона лева! Дължат се огромни средства на Басейнова дирекция, Леко ко- Радомир, Водоснабдяване – Брезник. Задълженията на ВиК са за всичко, което се сетите – от ел.енергия – до консумативи и гориво. В момента средствата, които постъпват в дружеството се дават единствено и приоритетно за материали и гориво, за да може аварийните екипи да работят. От ЧЕЗ ни заплашват със спиране на тока. Ако това стане, ще спрат помпите.“ – каза Каменов.

В момента все още постъпват средства от начислената вода от преди месеци. В следващите месеци обаче, когато ще започне да се отчита периода на режима, нещата рязко ще се влошат.

Над 15 000 са домакинствата , които не плащат задълженията си. Към голяма част от тях вече има съдебни искове. Ако към тези 15 000 домакинства , които не плащат, се сметнат   средно  по 2-3-ма като членове на семейство, излиза, че близо 45 000 човека в Перник ползват вода, без да я плащат.

„През 2014 година като управител на дружеството съм подписал кредит в размер на 3 милиона лева. Тези средства бяха основно и само за разплащане на дългове, тъй като към дружеството вече имаше дела и запори. При освобождаването ми през 2015 година от тези пари имаше близо 700 000 лева остатък в дружеството“ – така Каменов коментира обвиненията, че бил изтеглил кредит, който не се знае къде е.

На събранието на водната асоциация, което предстои в петък, инж. Каменов ще обясни каква е ситуацията в дружеството. Без някаква помощ и Господ не може да помогне. ВиК дружеството в Перник без финансова помощ не може да продължи да съществува.

В момента  7 екипа на дружеството работят непрекъснато, за да отстраняват авариите. Средно по 10-12 аварии се отстраняват на ден, често се получават по 5-6 допълнителни. Ясно е, че има нужда от нов водопровод, за да се намалят загубите.  Водопроводната мрежа е на около 60 години. Загубите в наши условия трябва да се намалят поне до 40%, в момента те са около 80%. Ако дружеството има нужните багери, техника, още работници няма да се налага да се търси помощ отвън с екипи.

От дружеството благодарят на всички екипи отвън, които помагат. Но за всеки екип трябва да се прикрепя един човек от дружеството, защото хората не познават града и системата.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени