Интернетът и децата: Нож с две остриета, всяко четвърто е жертва на онлайн тормоз

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 225 | Брой коментари 0
10:54 23.09.2019

Ръст на случаите на тормоз над деца в интернет, отчитат от ГДБОП. От началото на годината са разкрити 45 случая, свързани с педофилско посегателство – повече от същия период през миналата година. Расте и онлайн насилието между връсници. Как да предпазим децата си от тормоза в мрежата.

Почти всяко четвърто дете става жертва на онлайн тормоз от свои връстници.

Сред най-новите рискове за учениците в интернет е т.нар. секстинг – разпространение на снимки или клипчета с еротично съдържание с цел отмъщение или злепоставяне.

Близо 6300 сигнала, свързани с незаконно съдържание или поведение в интернет, са подадени на горещата линия за онлайн безопасност през миналата година. А за тази – броят им расте.

Най-често оплакванията са свързани с детска порнография, еротично съдържание или подмамване на дете.

Обикновено педофилите се представят за връстници на жертвите си. Прикрити зад фалшиви профили.

Внимателно проучват интересите на децата, за да създават доверие. И бързо влизат в контакт с тях.

"Благодарение на ранната сексуализация разговорът много бързо преминава на сексуални теми. Детето е подлъгано да си направи голи снимки или клипове", поясни Георги Апостолов от Центъра за Безопасен интернет пред Нова тв.

"Често приканват подрастващите не само да се снимат, а и да извършват сексуални действия пред камера", каза

още Явор Колев от ГДБОП.

Записите се използват като разменна монета. За да не бъдат разпространени сред близките на жертвата, от децата се искат различни неща.

 "Изнудват детето да изпраща повече и повече такива материали, крайната цел на сексуалния насилник е то да бъде изведено извън дома си, на улицата, където да се злоупотреби сексуално с него. Повечето от тях се ограничават само в такива онлайн комуникации и набиране на снимки и видеа за задоволяване на перверзните си нужди, но има и такива, които се стремят да достигнат до сексуален контакт с детето", предопреди Колев.

Ученичката Ивона Илиева също е попадала на подозрителни профили, от които се опитват да влязат в контакт с нея.

"Случвало ми е хора от фейк профили да ми пишат – как си?, какво правиш?, да се видим. Не отговарям на такива съобщения, дори веднага го блокирам в социалната мрежа. Нямат профилна снимка, имат малко приятели, или профилът е създаден преди няколко часа", разказа тя.

Експертите по киберсигурност предупреждават, че най-често се подлъгват децата на възраст до 15 години.

Насилниците обикновено са мъже – между 20 и 50 години. Те са там, където и децата. В най-посещаваните от тях социални мрежи. И дори в платформите за игри. Използват десетки профили, зад които се крият. Само в България регистрираните сайтове за запознанства са над 200.

Част от заплахите в интернет обаче идват от връстници, разказва училищният психолог Вержиния Трайкова. А формите на тормоз са най-различни.

"С публикуване на различни снимки, които да унижават, на различни изрази и заплахи, пишат често за спорове, които не са успели да разрешат очи в очи – заплахи, подигравки, уронване на авторитет и достойнство, прикрити зад екрана. Понякога се правят и шаржове, на които се вижда, че това не е действителната снимка, и детето не може да преодолее чувството, че му се подиграват за нещо, което не е направило", каза още Трайкова.

Според експертите родителите лесно могат да разпознаят, ако детето им е станало жертва на тормоз в интернет.

"Когато родителят влиза в детската стая и ако забележи, че детето много бързо сменя с клавишна комбинация екрана на компютъра или бързо заключва екрана на телефона си – това са индикации, че то крие нещо. Ето защо се препоръчва в по-ранна възраст компютърът да седи в общо помещение – под визуалния контрол на родителя", каза още експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

При проблем родителите могат да търсят помощ или консултация и на горещата линия за онлайн тормоз на центъра за безопасен интернет./Днес бг

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени