Instagram е най-депресиращата социална мрежа

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 516 | Брой коментари 0
10:28 30.07.2013

Социалните мрежи сближават, обединяват, развличат, понякога образоват, информират. Но едновременно с това те влияят негативно на психиката и може да причинят депресия, предупреждават специалистите. Те дори назоваха коя е най-опасната за психичното здраве социална мрежа, пише американското издание Slate.

Популярният ресурс Instagram, където потребителите публикуват снимки и видеозаписи, се оказва най-депресиращ, повече дори от социалния гигант Facebook.

Учените поясняват – мрежата предоставя възможност всеки да разглежда стотици фотографии за пътешествия и всякакви празнични моменти от живота на човек. По тази причина се депресират много хора, които не могат да имат подобни преживявания, за да ги споделят и да получат десетки харесвания и възторжени отзиви. Те стават нещастни и недоволни от своя живот, обхванати от чувство на болезнена ревност и самота.

Facebook въздейства по подобен начин, но Instagram е ориентиран към споделянето на визуална информация, която влияе по-силно на емоциите, отколкото текстовите съобщения. Затова и депресивният ефект в случая е значително по-голям.

„Вие четете много по-явни и неявни сигнали за щастие, богатство и успех на другите чрез фотографии, отколкото чрез статусите  в профила“, коментира Хана Краснова от университета Хумболт в Берлин. Освен това хората може да се подразнят от чуждото „перчене“ или изтъкване на някакво събитие от живота, което чрез снимка се демонстрира по натрапчив начин.

Както и във Facebook, така и в Instagramпотребителите са най-зависими от броя харесвания, които получават.

Оказва се обаче, че малкото „лайкове“ , събрани на най-любимите снимки, може много силно да разстроят „собственика“ на фотографиите.

Междувременно психолозите съветват да не се доверяваме сляпо и да не завиждаме на другите за „щастливите“ им снимки, тъй като в крайна сметка не е сигурно, какво точно се крие зад тях.

Това не е единственото проучване от този тип, посветено на социалните мрежи. Според друго изследване на специалисти от същия университет, след посещение на Facebook при всеки трети човек се наблюдава влошаване на настроението.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени