Инициативен комитет ще връща истинската слава на пернишката крепост

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 14.03.2018 | Прочитания 254 | Брой коментари 0
19:41 14.03.2018

Инициативен комитет ще върне истинската слава на пернишката крепост. Той ще бъде учреден с широка подкрепа и в него ще участват известни български историци, интелектуалците  на Перник и хора, които са ангажирани към историята на града. Това предложение направи кметът на Община Перник Вяра Церовска в рамките на дискусията, която се проведе за историята на твърдината, какво се е случило през античността, средновековието и възраждането.

„Инициативният  комитет  ще  помогне да се говори за пернишката крепост  като едно автентично място  с богата история.  Ще трябва да се изгради проект и да покажем на перничани и гости на града крепостта такава, каквато е. Историята й е изключително интересна. Ние всички  искаме да я видим крепостта толкова истинска, колкото е била през годините назад.Това е моят стремеж и съм убедена, че това е желанието на всички перничани , защото това е силата на Перник и ние сме длъжни да работим затова", категорично заяви кметът Вяра Церовска.

Дискусията премина при голям интерес и в нея взеха участие зам-кметовете Севделина Ковачева и Йордан Павлов, преподаватели от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски . Сред тях бяха заместник-деканът доц. Георги Николов – специалист по средновековна българска история, проф. Тотко Стоянов – специалист по антична археология, гл.ас. Даниела Стоянова – специалист по археология. Сред историците бяха  и перничаните проф. Надя Манолова – специалист по българско възраждане и доц. Александър Николов – специалист по средновековна история.

В началото на срещата беше направена  кратка ретроспекция на историята на Перник в античността, средновековието и възраждането, в която взеха участие специалистите от Регионалания исторически музей.

„Тази възстановка за мен е несполучлива. Това , което се вижда от шосето, наподобява на крепост, но отблизо се вижда една свръх модернистична възстановка, която влиза в разрез със самия обект и може да се използва за някакво шоу , за концерти или за нещо друго, но не може да бъде атракция на една древна и средновековна крепост. Не искам да влизам в детайли и не ги знам  защо се е стигнало до тук, но може би пернишката общественост , пернишките интелектуалци би трябвало да се обединят в една единна оценка за бъдещото премахване на тази бутафория. Трябва да се стигне до нов идеен проект , който да бъде съгласуван както с обществеността , така и с ръководството на общината и Регионалния исторически музей, за да не се допусне отново някакво калпаво и неподходящо изпълнение", посочи доц. Георги Николов.

По думите му като  специалист  в областта на средновековието , тази възстановка не отговаря на градежа, който е характерен за пернишкото средновековие , а по –скоро прилича на това , което е строено в Плиска и Велики Преслав.

„Няма историческа автентичност и е в разрез с всякакви принципи за възстановка . Крепостта трябва  да бъде една атракция за бъдещите туристи и посетители на град Перник. За разлика от Международния фестивал „Сурва", който е еднократен празник в годината , пернишката крепост може да бъде целогодишно посещавана по този идеен бъдещ проект", сподели доц. Николов.

Зам.-кметът по образование и култура Севделина Ковачева каза, че това е само първата стъпка от една поредица от инициативи, които предстоят в бъдеще, затова да превърнем крепостта в един атрактивен обект.

„Крепостта трябва да  представлява интерес за всички, а не да не се гледа с насмешка на това , което в момента се случва там. Да бъдат перничани и гости на града  заинтригувани и да опознаят историята.  Четем дори и в списанията, които стоят в самолетите,  че  нашата крепост е като нарицателно -  как не трябва да изглежда една старинна крепост с толкова богата история", сподели Ковачева.

По време на срещата бяха представени проекти за хълма от 1974 г. до 2013 г .от археолага Василка Паунова.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени