Coca Cola

Имаме ли готовност за извънредно положение?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 242 | Брой коментари 0
07:41 13.03.2020

Част от мерките срещу разпространението на коронавируса включват и законодателни промени, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Извънредно положение не значи спиране на стопанския стокооборот. Не означава ограничаване на граждански права. Единственото, което би могло да бъде ограничено, е правото на свободно движение. Няма място за паника. Просто искаме държавата да е в състояние да вземе всички адекватни мерки на време

Ние имаме нужда да ограничим пътуванията на български граждани до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и пътуванията от такива държави до България.

Втората основна тема е необходимостта от по-строго спазване на социална дистанция и карантина - ще е необходимо оформяне на много по-категорични санкционни режими, които да включват глоби, спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантина, уточни Дончев.

България се намира в основата на стръмната крива на увеличаване на заболеваемостта от коронавирус, която най-вероятно ще се прояви през следващите седмици, каза генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу новия коронавирус.

Болничните легла

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение.

"Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил." - твърдят от правителствената пресслужба.

"България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил.", обявиха от Националния оперативен щаб по време на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение/m.offnews.bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени