Има ли замърсяване в района на яз. Пчелина край Перник?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 267 | Брой коментари 0
22:40 25.11.2019

Преди няколко месеца от Централна рибно-опазваща организация в Перник са взели проби от река Струма и язовир Пчелина, които са изпратили в независими лаборатории в Казанлък и Финладния.

Резултатите показват замърсяване на реката с олово, манган, кадмий. Доброволците от организацията са категорични, че ако в най-скоро време замърсяването на реката не се спре, ще блокират магистрала Струма.

Огромно количество мъртва риба и неприятна миризма , която се носи от реката са причина доброволците да решат сами да изследват водата в река Струма.

Марио Антонов, Централно рибно-опазваща организация: Ние за този проблем алармираме от много време насам. Реката се замърсява всяка година, но това, което е тази година няма аналог. Замърсяването от май месец, реката течеше в най-различни цветове - кафява, черна, бяла.

Оказва се, че резултатите от изследванията на екоинспекцията в Перник и независимите лаборатории се разминават. Инспекторите не са установили замърсяване с тежки метали и умряла риба, но доброволците не са съгласни с това.

Марио Антонов, Централно рибно-опазваща организация: Оловото е 10 пъти над нормата, манганът, кадмият също са над нормата, което е катрано притеснително. Големият проблем е следният, че най-големите завишения на тежките метали не са в язовира, а са в река Струма, там където се влива.

От екоинспекцията обясниха, че пробите през септември, показали, че разтвореният кислород в реката е близо два пъти под прага за нормално екологично състояние. От Община Перник са набелязали редица мерки за справяне с проблема. Вече е започнало и почистване на коритото на реката.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Да се направи един качествен обход на реката, за да се проверят всички зауствания, всички включвания. Всяка една фирма, която е включена в колектор или направо в реката. Това нещо да се паспортизира, за да знаем ако има нарушител по най-бързия начин той да бъде санкциониран.

От екоинспекцията съобщиха още, че са наложени глоби на седем предприятия и че са установени нерегламентирани зауствания на битови отпадъчни води от дъждовни колектори в центъра на Перник.

ОТ РИОСВ-Перник са издали предписания до общината и Басейнова дирекция, за справяне с проблема. Част от тях включват и нарочни проверки на предприятията в града./БНТ

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени