Lotus homes

Има ли нещо, което не може да се намери в Google?

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 31.03.2013 | Прочитания 781 | Брой коментари 0
11:58 31.03.2013

Изразът „неоткриваем в Google” става все по-популярен и се превръща в нарицателно име за всичко, което наистина не може да бъде открито в интернет. Самият израз повдига и въпроса какво точно може и не може да се намери в търсачката, пише BBC.

Днес Googlе официално е най-популярната търсчка в света и е зададена като начална страница на многобройни компютри. Идеята, че нещо наистина не може да бъде намерено онлайн, е наистина достатъчно странна, за да породи израза „неоткриваем в Google”.

Този израз обаче се появи по заглавиявта на вестниците след спор между търсчаката-гигант и Швеция, която първа създаде и разспространи израза.

Съветът на езиците в Швеция искаше дори да въведе думата „негугълваем“ в годишния си списък с нови шведски думи. Терминът беше дефиниран като „нещо, което не може да бъде намерено с търсачка в интернет“.

От своя страна компанията Google искаше Швеция да промени значението на новата дума с цел да се отнася само за търсачката Google, а не за всички търсачки в интернет пространството. Съветът на езиците тогава реши обаче да премахне изцяло думата от новия списък, за да избегне съдебни битки и разправии.

Но кавгата повдигна въпроса какво наистина значи „негугълваем“ или „неоткриваем в Google”. Наистина ли все още има неща, които е невъзможно да бъдат открити в търсачката? И ако е така наистина, това дали не е преднамерена стратегия, пита BBC.

Да бъдеш „негугълваем“ може да значи както благословия, така и проклятие.

Компания, която е решила да се назове „367“, определено не си е направила добро. Хората, които примерно я търсят онлайн, ще се натъкнат на много автобусни линии, преди да стигнат до компанията.

Подобна е и историята за учен, който има много популярно име и иска да промотира свое изследване. Напримерно името Марк Смит може да покаже хиляди такива имена в Google. А изследването въобще няма да придобие популярност, това е сигурно.

А пък други хора може би активно се опитват да бъдат неоткриваеми в Google. Интернет, за разлика от хората, има почти безупречна памет. Ето защо е толкова полезен. А понякога и неудобен.

Представете си човек, който е бил фотографиран в компрометираща позиция в университета и е публикувал снимката си онлайн. Какво ще се случи, когато кандидатства за адвокат? Именно поради тази причина има фирми, които черпят информация от Google за новия кандидат за работа.

„Неоткриваемост в Google” означава лично пространство“, казва Камерън Хюлет, изпълнителен директор на дигиталната маркетинг компания Undertone.

“Има фирми, които се занимават именно с това – да контролират репутацията на хората в интернет. А „негугълваем“ е крайната стратегия – фирмите не само контролират, а премахват всичко относно даден човек“, казва той.

Опитите да се надхитри търсачката на Google стават все по-популярни. Творци, певци и известни хора искат да останат потънали в мистика.

Ирене Сера е избрала името на своята банда така, че да бъде трудна за намиране. Тя се казва „-icq”. Тъй като съдържа тире, тя наистина става трудно откриваема.

„Не искаме да покажем всичко веднага“, казва Сера. „Ако искате да разберете малко повече за нас, трябва да бъдете малко по-напористи“, споделя Ирене. Такива нестандартни имена обаче им дават право на лесен контрол върху домейните.

Себ Мауър, консултант по оптимизация на търсачки, казва, че дори неоткриваеми неща в Google в крайна сметка могат да бъдат намерени. Проблемът е, че повечето хора ползват Google много набързо. Но ако се позамислят малко, те лесно могат да бъдат открити.

Но каквото и да си говорим, едно е ясно – някои, които искат да бъдат откриваеми в Google, не им се получава заради популярни имена или пък други фактори. Те се опитват всячески да се диференцират от останалите и да бъдат лесно открити  в търсачката. А пък други посрещат с радост думичката „негугълваем“ или израза „неоткриваем в Google” и се радват на лично пространство, недокоснато от външни лица.

Източник: Dnes.bg

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени