Идва ли краят на единния отворен интернет?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 375 | Брой коментари 0
08:23 12.08.2017

Бъдещето на интернет може да е доста по-различно отколкото си представяме. Според британската изследователска организация NESTA, интернет може да бъде разделен на отделни "региони", съобщава онлайн изданието The Conversation.

Процесът дори си има име - splinternet, игра на думи между интернет и разцепване на малки части или трески. Според NESTA той вече се случва след като все повече държави започнаха да ограничават достъпа на гражданите си до глобалната мрежа. Правителствата налагат филтри и други ограничения, като забраняване на VPN и прокси сървъри.

Така интернет изглежда доста по-различен за потребител в Китай спрямо някой в Австралия например. Правителствата постепенно затягат контрола и над глобални онлайн услуги като тези на Facebook, Google и др. Компаниите трябва да се съобразяват не само с местните закони, но и културни особености и норми, които често се използват като предтекст за ограничаване на достъпа до определено съдържание.

Подобни ограничения не са нещо ново, но постепенно стават все по-разпространени. Популярността на интернет нарасна именно заради възможностите за лесен достъп до най-различна информация и съдържание, както и свободата на изразяване. С увеличаване и на броя хора, които се възползват от това за незаконни цели, аргументите за ограничения стават по-силни.

Така се създава реален риск за постепенно сегментиране на мрежата и част от нейното съдържание да не бъде достъпно от всички и всеки. Освен правителствата, големите компании и обществата също имат важна роля в намирането на общ език, който да предотврати подобен развой на нещата. В противен случай, глобалната мрежа може да загуби някои от основните си качества и предимства./Вести бг

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени