И що правите зорлем от Иванчева мъченица?!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 956 | Брой коментари 0
07:39 03.08.2018

Скандални записи на окованата бивша кметица на столичния район Младост Десислава Иванчева пълзят втори ден в интернет. Фотосите „любезно” са пуснати в мрежата, разбира се, от верния й антураж, доскорошният й заместник Петър Кърджилов, който не можа да се пребори за топлото кметско кресло, въпреки че бе изрично посочен от арестантката.

До момента няма читаво обяснение от органите на реда кое налага Иванчева да бъде за пореден път така публично унизена – веднъж при ареста й, когато с часове я държаха с белезници в района на Спортната палата. Сега втори път бе с оковани ръце и крака като каторжник на път за болницата, където щели били да й изследват хипофизата за наличие на тумор.

Каквото и обяснение обаче да дадат от прокуратурата и полицията едва ли ще компенсират чувството за допусната несправедливост спрямо обвиняемата, която окомерно тежи не повече от 50 кила и едва ли може да е заплаха за невинаги така строгите блюстители на реда. Можеха да й турят и трънен венец на главата, та хептен зорлем да я героизират по библейски...

Или по-вероятно, за да са сигурни, че този път няма да изтърват важната арестантка, както стана вече с енброя опасни затворници и рецидивисти, в лечебницита пък взели, че я „фиксирали” за леглото!? За пояснение, това се прави в особено тежки криминални случаи или в психиатриите с някои болни от шизофрения.

Специаизираният наказателен съд остави в ареста Десислава Иванчева, въпреки молбата й да бъде освободена, поради влошено здравословно състояние и мерак да се подложи на инвитро зачеване. Това й бе отказано.

Зрелищният арест на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бе на 17 април т.г.. След това съдът ги остави за постоянно в ареста, а прокуратурата поиска и отстраняването им от длъжност, което също бе уважено от две съдебни инстанции. Петрова пък беше уволнена от и.д. кмет на район Младост, за което се разбра на едно от заседанията по мерките за неотклонение.

Всички предишни заседания - по налагане на мерки за неотклонение или по отстраняването от длъжност на двете жени, бяха отлагани с часове или с дни, за да могат обвиняемите да се запознаят с материалите по делото.

Обвиненията срещу тях са за вземане на подкуп, арестуван за посредничество е и бившият кмет на района Петко Дюлгеров.

Тримата, според едната страна в процеса – прокуратурата, са изнудвали предприемачът Александър Ваклин от „Ваклин груп” като не му издавали необходимите разрешения и документи за строеж в района. Адвокатите на обвиняемите, които са другата страна в този процес, отричат обвиненията.

Очаква се сляпата Темида да реши кой е крив и кой е прав в този процес. До тогава обаче хич няма да е зле правоохранителните органи да ни спестят публичните зрелищни и показни акции. Защото ние, простите данъкоплатци, хич не щем да плащаме пак масрафа за гафовете на родните репресивни институции. Както примерно стана неотдавна, когато се наложи да се изплатят обезщетенията за погазени права при арестите на бившия военен министър НиколайЦонев. Или пък по-отдавна при тараша в дома на соцактивиста от Варна Борислав Гуцанов и т.н. и т.н.

Според статистиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от м.г. държавите с най-голям брой осъдителни решения за 2017 г. са Русия (с 305 осъждания), Турция (116), Украйна (87), Румъния (69), България (39) и Гърция (37). До момента България никога не е стигала толкова напред по брой на осъдителните решения в сравнение с другите страни на Съвета на Европа, където има далеч по-големи държави с много повече подадени жалби.

През 2016 г. България беше на 7-мо място с 33 осъдителни решения, през 2015 – също на седмо място.

А само през април т.г. Министерски съвет трябваше да изплати близо 1 милион лева по обезщетение за 5 дела в евросъда. Всички подобни разходи не ги плащат виновниците за грешките, за обидите и унизяването на други хора, арестанти или не. Плащаме ги солидарно всички ние. Засегнатите са прави да си търсят и отстояват човешките права. Както казваше приживе Емил Чоран: „Човек може да забрави болката, но унижението – никога”./Новини бг

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени