И Румен Порожанов подаде оставка

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 163 | Брой коментари 0
10:36 14.05.2019

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба.

В мотивите за решението си Порожанов посочил, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството, се отбелязва в съобщението. Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Оставката на Порожанов идва след проверка на прокуратурата за злоупотреби с евросредства в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) от времето, когато той беше негов ръководител.

Миналата седмица стана известно от публикация на вестник "Сега" и че имуществената декларация на земеделския министър е публикувана в непълен вариант от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Нейният ръководител Пламен Георгиев трябваше да излезе в отпуск по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов заради започнала проверка от прокуратурата след съмнения в имущественото му състояние.

"Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно", е заявил Порожанов, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието.

"В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно председателство на съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент", казва още Порожанов и благодари за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

В началото на месеца премиерът Бойко Борисов увери в интервю за БНТ, че всички членове на партия ГЕРБ, която той председателства, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти на цени под пазарните и строителството на къщи за гости с евросредства, ще си понесат отговорността. "Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки, не мислил с главата си, всеки, поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност", заяви Борисов и добави, че "подаването на оставка е половината от работата".

Скандалът с новите апартаменти на управляващите не стихва от март, когато зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подаде оставка като председател на парламентарната група на партията и като депутат след публикация за новия му апартамент в столичния квартал "Изток", купен от строителната компания "Артекс" на по-ниски от пазарните цени.

Заради апартаменти, купени от "Артекс" на цени под пазарните, оставки подадоха още правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов./Дневник бг

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени