Coca Cola

И Радомир отбеляза тържествено Съединението

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 172 | Брой коментари 0
07:49 07.09.2019

Радомир отбеляза тържествено 134-ата година от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Празникът уважи и областният управител Ирена Соколова.

Губернаторът, заедно с кмета на общината Пламен Алексиев и гражданството, се поклониха пред паметника на първият български офицер, загинал в Сръбско- българската война през 1885 година - подпоручик Константин Цанков.

Със специален церемониал Соколова и официалните лица поднесоха венци и цветя и сведоха глава в знак на почит пред бюст-паметника на офицера.

Областният управител заяви, че подпоручик Цанков е личност със значителен принос в събитията състояли се на 6 септември 1885 г. Той е герой и реално мерило за българщина, патриотизъм, родолюбие и стоицизъм.

Подпоручик Цанков загива само на 21 години във втория ден на Сръбско-българската  война при спиране на настъплението на Моравската сръбска дивизия към Трън.

Бил на служба в 3-та пеша Радомирска дружина, която влязла в състава на 2-ри пехотен Струмски полк. В хода на мобилизацията е бил назначен за командир на І-ва рота от същия полк. Малко по-късно влиза в състава на Изворския отряд, който получил задача да прикрива най-крайния ляв фланг на българската армия югозападно от Трън.

Бюст-паметникът на подпоручик Константин Цанков, издигнат в центъра на Радомир през 1909 година, е изработен в Париж от съвипускниците на офицера от Военното училище, за да напомня на поколенията за неговото дело и идеали.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени