Хващат по 9 на ден без трудов договор

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 191 | Брой коментари 0
09:11 09.08.2019

Инспекторите по труда у нас ловят средно по 9 души на ден, които работят на черно. Констатираните нарушения относно полагане на труд без сключен писмен или регистриран в НАП трудов договор за периода януари-юли 2019 г. са 1813, съобщиха от Главна инспекция по труда пред „Монитор“.

Броят на спипаните черноработници е с над 300 души по-голям спрямо същия период на миналата година, когато служителите без документ за назначаване са били общо 1486 души.

Според Кодекса на труда работата без трудов договор се наказва с глоба от минимум 1500 лева

За констатираните нарушения се предприемат принудителни административни мерки и се налагат административни наказания.

Ръст се отчита и при нарушенията, свързани с изплащане на заплатите на работниците. Гафовете по отношение на начисляването и изплащането на възнагражденията са 5194, а за първите седем месеца на 2018-а са били 5101, сравниха от ГИТ. Въпреки че броят на нарушенията е почти идентичен, общата сума на установените забавени възнаграждения през тази година е почти двойно по-малка, тъй като все по-редки били случаите на забавяне на заплатите на персонала в цели предприятия. Практика е да се установяват единични случаи на неизплатени възнаграждения, както и непреведени последни заплати и обезщетения на служители с прекратени договори. Данните показват, че сумата на установените неизплатени възнаграждения през седемте месеца на 2019 г. е 9,1 млн. лв., докато за същия период през миналата година тя е била почти 19 млн. лв.

Инспекцията по труда полага постоянни усилия да насочва ограничения човешки ресурс към най-рисковите обекти на контрол, както по отношение на изпълнението на трудовите правоотношения, така и по отношение безопасността и здравето при работа, уверяват от ГИТ./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени