Художникът Филип Седефчев с изложба в ХГ „Любен Гайдаров”

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 08.09.2019 | Прочитания 310 | Брой коментари 0
08:02 08.09.2019

15 платна с живопис и 10 пластики ще покаже художникът Филип Седефчев  в своята изложба, която официално ще се открие на 19-ти септември в ХГ „Любен Гайдаров”. Преди това пред публика ще бъде прожектиран филм за художника, който не е бил показван досега в Перник. Това ще бъде поредната негова  самостоятелна изложба , в която той ще покаже живопис, пластика и маски. Експозицията ще представи друг известен наш творец- скулптора проф. Емил Попов.

Филип Седефчев е творец с неподражаем стил. Стилизираните му пластики нямат аналог. От всяка една негова творба лъха силната му индивидуалност и характерния му, постоянно развиващ се стил.

Повечето перничани знаят, че Седефчев е автор на запазения знак и тотал дизайна на фестивала „Сурва”. Стилизираната марка, която той създава, определят като гениална, заради идеята в нея. О края на 60-те години на ХХ век той започва да създава цикъл от живописни и пластични творби, свързана с традициите на обичая Сурва и народната митология. Образите му носят силен символичен заряд. От 80-те години творчеството му еволюира  към по- абстрактни и изчистени форми. Започва да работи в стила „Оп Арт”, като създава живопис и пластика със свой автентичен почерк и характерен визуален заряд. Творбите му са едновременно космополитни, но и дълбоко свързани с българските корени и дух.

 През своя над 50 годишен творчески път Седефчев работи в цялата палитра от пластични изкуства- живопис, монументални изкуства, скулптура, графичен и пространствен дизайн, керамика, гоблен, витраж. Автор е над 300 постери, запазени марки, гербове. Реализирал е множество монументални творби в България и чужбина.

Филип Седефчев е родом от село Садовик.Пъстрите черги и носии, народните песни и приказки, маските на сурвакарите, овчарството и природата трайно впечатляват бъдещия творец и от рано предопределят неговия път. През 1955 г. е приет в националната художествена академия ( тогава Висш институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович” ). Дипломира се със специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени