Хората, живеещи по високите етажи, са по-здрави

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 608 | Брой коментари 0
11:29 27.05.2013

Хората, живеещи по високите етажи, са по-здрави в сравнение с тези, които живеят в разположените по-ниско апартаменти в блоковете, сочат резултатите от скорошно швейцарско проучване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, в продължение на 8 години – между 2000 г. и 2008 г., специалисти от Бернския университет изследвали смъртта на  142 390 души, живеещи в жилищни блокове. Именно така учените открили, че при хората, които обитават по-ниските етажи от осмия, се наблюдава с 22% по-висок риск от преждевременна смърт.

 

Специалистите установили още, че живеенето на по-нисък етаж увеличава риска от развитието на дихателни проблеми и заболявания с цели 40%, а на сърдечно-съдови болести – с 35%. Същевременно не била открита никаква връзка между раковите заболявания и височината, на която живее даден човек.

 

Според учените, една от възможните причини за наблюдаваното явление се крие във факта, че хората, живеещи на високите етажи, са по-активни физически, тъй като поне от време на време се изкачват или слизат по стълбите. Това пък от своя страна води до понижаване на теглото и съответно – до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет от втори тип, за които е известно, че до голяма степен са свързани със затлъстяването.

 

Специалистите не отхвърлят и възможността хората от по-ниските етажи да дишат по-замърсен въздух и в резултат на това да имат по-лошо здраве от съседите си от горните етажи. Прекаленият шум, идващ от улиците, се свързва с по-високи нива на стрес и това също може да е един от факторите, допринасящи за любопитната зависимост.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени