Хората, определяни като "нощни птици", често променят настроението си

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 17.05.2018 | Прочитания 305 | Брой коментари 0
10:15 17.05.2018

Хората, определяни като "нощни птици", трябва да са бдителни за психичното си здраве - нарушаването на естествения ритъм на вътрешния им часовник увеличава риска от промени в настроението им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Човек трябва да се събужда при изгрев слънце - увери невропсихоложката Лора Лайъл от университета в Глазгоу. - Ако даден индивид иска да е в добро здраве, активността му трябва да е интензивна през 10-те часа от денонощието, през които е най-активен. През 5-те часа, през които тя е най-слаба, сънят е стабилен, а това се постига най-лесно в средата на нощта". Връзката между нощната активност и психичните смущения не е изненадваща.

Новото изследване обаче е най-широкомащабното, посветено на тази тема - обхванало е над 91 000 участници във Великобритания между 2006 г. и 2010 г. Те попълнили въпросници за психичното си здраве. Учените изследвали "амплитудата" в нивото на активност през денонощието.

Колкото по-голяма е активността през деня, комбинирана с отдих през нощта, толкова по-добър е ефектът върху здравето. Ако купонясвания през нощта са комбинирани със слаба активност през деня, рискът от промени в настроението се увеличава. Смущенията, от меланхолия до психоза, хронична депресия и биполярно разстройство, са чести сред онези, чието ниво на активност не е свързано с нормалния циркаден ритъм./Новини бг

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени